arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Det skal du bruge:

250 g jordskokker
1 spsk. smør
ca. 10 cm af et rugbrød med kerner (læg rugbrødet i fryseren dagen i forvejen)
4 dl kalvefond
Æbleeddike
100 g tørsaltet bacon i skiver
200 g svinemørbrad eller svinefilet
Salt og peber
5 mellemstore æbler, gerne sorten Filippa
Eventuelt sukker
1 hel rå jordskok
1 spsk. koldpresset rapsolie
1 tsk. grov sennep
½ æble med skræl
Lidt frisk timian

Sådan gør du:

Ristede jordskokker
Tænd ovnen på 170°. Skrub jordskokkerne rene – skræl dem ikke. Tag en enkelt jordskok fra, og kom resten i et lille ovnfast fad, og vend dem rundt med smørret. Sæt fadet i ovnen, og lad jordskokkerne riste, til de er gyldne udenpå og bløde indeni – det tager ca. 1 time.

Sprødt rugbrød
Skær papirtynde skiver, mens rugbrødet er halv-frosset. Læg skiverne på en bageplade og bag dem gyldne og sprøde i ovnen ved 170°. Det tager ca. 10 min.

Sovs
Skræl 3 af æblerne, uden at smide skrællerne væk, og kom æblerne i koldt vand. Kom fonden i en gryde sammen med en håndfuld af æbleskrællerne, to skiver af baconen og en kvist timian, og lad den koge ind til ca. en fjerdedel af væsken er tilbage, og den har fået sovsekonsistens. Sigt sovsen, og smag den til med salt, peber og æbleeddike.

Æbleflæsk
Fjern kernehusene fra de skrællede æbler, og skær dem i grove tern. Steg baconen sprød i bunden af en gryde. Tag baconen op. Skær kødet i små bøffer – ca. 5 cm tykke. Steg bøfferne i baconfedtet i gryden og giv dem salt og peber. Tag bøfferne op og hæld fedtet fra gryden, og lad så æbleternene simre møre under låg med den smule fedt, der sidder tilbage i gryden. Tilsæt evt. et par skefulde vand for at undgå, at æblerne brænder på. Rør æblerne til mos, når de er bløde nok til det. Smag æblemosen til med æbleeddike og sukker.

Rå jordskok og æble
Rør olie, sennep og 1 spsk. æbleeddike sammen i en lille skål. Skær den rå, uskrællede jordskok i så tynde skiver som muligt, og vend skiverne med dressingen – gerne ½ time før servering. Halver det uskrællede æble, fjern kernehuset og skær æblet i tynde skiver.

Ved servering
Skær de bagte jordskokker og bøfferne i halve eller kvarte. Anret æblemosen med de bagte jordskokker, stegt bacon, stegte bøffer, rugbrødsdrys, marineret rå jordskok, nogle skriver rå æble, sovs og lidt ekstra frisk timian.