arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Du skal bruge:

1 kg kartofler (gerne æggeblomme- eller aspargeskartofler)
6 spsk. sukker

1 dl vand
25 g smør

Sådan gør du:

Kog kartoflerne, til de lige er møre, og skyl dem i koldt vand. Pil dem med en urtekniv, og lad dem køle helt af (dette kan du evt. gøre dagen inden). Smelt sukkeret på en god solid pande ved jævn varme, til sukkeret bliver til en mørkebrun karamel (en lille smule lysere end cola) og der ingen klumper er tilbage. Pas på, karamellen ikke branker og bliver for mørk, gør den det, må du starte forfra. Tilsæt 1 dl vand (pas på – det kan sprøjte) og lad det karamelliserede sukker blive opløst. 
Kom kartoflerne på panden, og lad dem simre i karamellen, indtil de er smurt ind i fed karamel. Tilsæt som det sidste smørret, og lad det stege med i tre minutter.

TIP Hvis du allerede laver karamellen til de brunede kartofler klar den 23. december, slipper du for at stå i sidste øjeblik og rode med sukker og smør, som ikke vil brune, som du vil det: Brun sukkeret i en pande, og tilsæt smør og lidt vand, og kog det op til en nogenlunde homogen 'sovs'. Sigt denne sovs for at tage krystalliseret sukker væk. Kog det ind til en tyk sej sovs, så har du en karamel klar til juleaften. Juleaften steger du de kogte, nedkølede og pillede kartofler i lidt fedt, så de får lidt farve. Så hælder du karamellen over, og koger den ind, så du karamelglaserer kartoflerne.