Tilbage til opskrifter

Fastelavnsboller med vaniljecreme

Fastelavnsboller af den gammeldags slags baseret på en blød gærdej, der omslutter en skøn vaniljecreme. Opskriftens lange æltetider er virkelig afgørende for et godt og luftigt resultat. De er bedst på dagen, og bør derfor serveres friskbagte og lune.

Sådan gør du

Vaniljecreme

Flæk vaniljestængerne på langs, og skrab kornene ud og bland det sammen med lidt af sukkeret, så kornene ikke klumper sammen. Kom sødmælk, halvdelen af sukkeret og vaniljekorn og -stang op i en gryde, og kog det op. Pas på det ikke koger over!

Kom imens resten af sukkeret i en skål sammen med æggeblommer og maizena, og rør det sammen. Hæld halvdelen af den kogende mælk over æggeblandingen i skålen, mens du pisker. Kog resten af mælken op igen, og hæld ægge-mælkeblandingen fra skålen ned i gryden, mens du pisker kraftigt. Skru ned for varmen, så cremen kun lige koger, og fortsat med at piske i 1-3 minutter.

Hæld den varme creme op i et fad eller skål, og læg et stykke køkkenfilm direkte på cremens overflade. Stil cremen i køleskabet, og lad den køle helt af inden brug.

Du kan tage vaniljestangen op af cremen når den er kølet af. Du kan med fordel lave cremen 1-2 dage inden du skal bruge den. Opbevar den koldt i en lukket beholder indtil du skal bruge den.

Fastelavnsbolledej

Hæld mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, hvedemel, kardemomme, sukker og salt og ælt dejen, til den er samlet og slipper skålen. Det tager ca. 6-8 minutter. Brug gerne en røremaskine, og lad dejen ælte ved lav hastighed (se tip for æltning i hånden).

Skær smørret i små terninger, og kom dem i dejen, som nu skal æltes, til den er blank og glat – det tager ca. 6-8 minutter. Lad herefter dejen hvile lunt i 1 time med et klæde over, så den hæver lidt op. Slå dejen ned til en fast klump, pak den ind i husholdningsfilm og lad den køle af i køleskabet i mindst 1 time.

Når dejen har hvilet, rulles den ud til et rektangel på 60x24 cm. Skær dejen ud i 10 lige store kvadrater på 12x12 cm med en skarp kniv. Fordel cremen (ca. 30-35 g) i en klat i midten på alle 10 stykker dej. Hak 2/3 af chokoladen groft, og fordel den oven på cremen. Gem resten af chokoladen til at pynte med.

Luk bollerne ved at tage fat i de fire hjørner af dejen, løft dem op og saml dem oven over bollen. Pas på ikke at trykke samlingerne ned i bollen. Vend bollen om, så samlingen vender ned mod bagepladen, og læg dem på to bageplader med bagepapir.

Lad bollerne hæve et lunt sted til næsten dobbelt størrelse - det tager ca. 2-3 timer. Pensel dem bagefter med et sammenpisket æg inden du bager dem til de er gyldne ved 190-200° varmluft i 10-12 minutter. Flyt bollerne over på en rist og lad dem køle af.

Smelt chokoladen og en lille spiseske på toppen af hver bolle.

Tip

Du kan godt ælte dejen i hånden hvis du ikke har en røremaskine. Her skal du bare ælte dejen uden at vente med at tilsætte smør. Ælt først i en skål i et par minutter og kom så dejen ud på bordet og ælt videre der. Dejen kan klistre ret meget, men bliv ikke fristet til at tilsætte mere mel, den skal nok samle sig. Ælt i 3-4 minutter, hold pause i 10-15 minutter og bliv ved på den måde til dejen bliver glat og blank.

Ingredienser

Vaniljecreme

½ vaniljestang
2 ½ dl sødmælk
70 g sukker
40 g æggeblomme
20 g maizena

Fastelavnsbolledej

2 dl kold sødmælk
35 g gær
1 æg
500 g hvedemel
7 g stødt kardemomme
35 g sukker
8 g salt
175 g smør

Fyld og pensling

100 g 70% chokolade
1 æg