arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Det skal du bruge:

100 g sukker
2 dl æbleeddike eller anden vin-/frugteddike

Sådan gør du:

Gastrikken er relativ let at lave, og den holder sig for evigt, hvis du opbevarer den på køl eller bare på køkkenhylden i en lukket beholder. Smelt sukkeret til en mørk karamel på en pande eller i en tykbundet gryde. Tilsæt eddiken ved, og kog det igennem, til karamellen igen er opløst, og konsistensen er som sirup med både bitre, syrlige og sødmefulde toner. Opbevar gastrikken i en flaske med prop eller lignende.

Gastrikken indeholder smagstoner der er svære at tilføre enkeltvis til maden; bitterhed, tøjlet sødme fra karameliseringen af sukkeret, og restsyre, frugtighed og friskhed fra eddiken. Når man står med en sauce, der har fået hvad den kan trække, men stadig mangler helhed og smagsmæssig ensretning, er et par spiseskefulde gastrik som regel det, der skal til. Gastrik er af samme grund uhyre velegnet, når du laver mad med et minimum af fedt. Du kan tilsmage saucer, supper og sammenkogte retter som netop nævnt, og få stor smagfylde uden ekstra fedt fra fx fløde.

TIP Gastrik er også velegnet som sauce i sig selv; du kan glasere kød, fisk eller grøntsager med den, og du kan bruge den som ingrediens i vinaigretter, drinks og desserter.