arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Det skal du bruge:

100 g sukker
2 dl æbleeddike eller anden vin-/frugteddike

Sådan gør du:

Gastrikken er relativ let at lave, og den holder sig for evigt, hvis du opbevarer den på køl eller bare på køkkenhylden i en lukket beholder. Smelt sukkeret til en mørk karamel på en pande eller i en tykbundet gryde. Tilsæt eddiken ved, og kog det igennem, til karamellen igen er opløst, og konsistensen er som sirup med både bitre, syrlige og sødmefulde toner. Opbevar gastrikken i en flaske med prop eller lignende.

Gastrikken indeholder smagstoner der er svære at tilføre enkeltvis til maden; bitterhed, tøjlet sødme fra karameliseringen af sukkeret, og restsyre, frugtighed og friskhed fra eddiken. Når man står med en sauce, der har fået hvad den kan trække, men stadig mangler helhed og smagsmæssig ensretning, er et par spiseskefulde gastrik som regel det, der skal til. Gastrik er af samme grund uhyre velegnet, når du laver mad med et minimum af fedt. Du kan tilsmage saucer, supper og sammenkogte retter som netop nævnt, og få stor smagfylde uden ekstra fedt fra fx fløde.

OBS Det er vigtigt at gastrikken ikke koges for tyk for den bliver mindst dobbelt så tyk når den er kold - brug evt. lidt vand til kogningen for at få kogt sukkerklumperne ud inden siruppen bliver for tyk.

TIP Gastrik er også velegnet som sauce i sig selv; du kan glasere kød, fisk eller grøntsager med den, og du kan bruge den som ingrediens i vinaigretter, drinks og desserter.