arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Det skal du bruge:

Mørdej
120 g blødt smør

80 g flormelis

30 g mandelmel (eller fintblendede smuttede
mandler)

1 mellemstort æg

¼ vaniljestang (vanilje kornene)

235 g hvedemel 

½ tsk. fint salt

Pistaciemasse
250 g lyst rørsukker
240 g blødt smør
kornene af ½ vaniljestang
165 g mandelmel (eller fintblendede
smuttede mandler)
75 g usaltede pistaciekerner
3 mellemstore æg
10 g hvedemel
lidt salt

Desuden
2 bakker flotte friske jordbær
1 stort glas ribsgelé
2 spsk. usaltede pistaciekerner

Sådan gør du:

Mørdej
Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 60 g af hvedemelet i en røreskål, og rør det sammen – enten på røremaskine eller med en elpisker med dejkroge. Pas på ikke at piske blandingen. Tilsæt de resterende 175 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt, men grundigt, sammen. Rul dejen ud i 2,5 mm's tykkelse mellem to stykker bagepapir. Sæt herefter dejen i køleskab, og lad den hvile i minimum 1 time. Beklæd en tærteform (der har en løs bund) med mørdejen. Det er nemmest, hvis du har ladet dejen temperere en smule på køkkenbordet, så den ikke kommer direkte fra køleskabet. Buk forsigtigt dejen rundt om formens kant. Kør med en kagerulle hen over formens øverste kant, så du trimmer dejen af, og ret til med fingerspidserne. Prik bunden flere steder med en gaffel, og lad derefter tærtebunden hvile i 30 minutter i køleskabet, mens du laver fyldet.

Pistaciemasse
Forvarm ovnen til 190° ved varmluft. Bland sukker og smør i ovnen. Herefter blandes sukker og smør med vaniljekorn i en røreskål med et piskeris. Tilsæt mandelmel. Formal pistaciekernerne i en blender til en fin masse, og bland dem i smørblandingen. Tilsæt æggene, 1 ad gangen, og pisk 1 minut mellem hvert æg. Tilsæt salt, og sigt hvedemelet i. Vend det hele rundt med en gummidejskraber, til det er en ensartet masse.

Lav tærten
Tag tærteformen ud af køleskabet. Fordel pistaciemassen i tærteformen og jævn overfladen med en spiseske. Bag nu tærten i midten af ovnen i ca. 45 minutter. Fyldet skal være hævet en smule op på midten, og mørdejskanten skal være gylden og ikke for lys. Tag tærten ud, og lad den køle af i formen på en bagerist. Skyl jordbærene så lidt som muligt, og nip derefter de grønne haser af (jordbær suger vand til sig – og det forstærkes hvis du skyller dem, efter haserne er fjernet, så skyld dem kort inden du plukker dem). Dup bærene tørre i et rent klæde. Nu kan du vælge enten at halvere jordbærene eller at arrangere dem hele, med spidsen opad. Begynd ude fra kanten af tærten og arbejd ind mod midten i cirkler. Slut af med et jordbær i midten af tærten. Kom ribsgeleen i en lille kasserolle, brug evt. et piskeris til at dele geleen i mindre klumper, og lad det smelte langsomt. Pensl jordbærtærten med den smeltede gele – begynd med den yderste kant af tærten og arbejd dig ind mod midten. Hvis geleen i kasserollen begynder at sætte sig, skal du blot varme den op igen. Hak pistaciekernerne mellemgroft, og kom dem i en lille skål. Ryst skålen en smule, og tag så kun det øverste lag pistaciekerner, og drys lidt ud over tærten (sådan undgår du at få alt nøddesmulderet med, og det samlede udtryk bliver renere). Så er der kun tilbage at håbe på, at også bageren af denne tærte kan nå at få et stykke!

TIP Mørdej kan holde sig en måneds tid i fryseren uden konsekvenser for den færdige mørdejsoplevelse.