arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Det skal du bruge:

250 g rørsukker
1 liter kold risengrød 
2 1/2 dl kondenseret mælk
1 vaniljestang
Fintrevet skal af 1 usprøjtet citron
2 æg

Sådan gør du:

Smelt sukkeret i en gryde ved svag varme, til det bliver til gylden, lysebrun karamel, pas på med for høj varme – karamellen kan hurtigt komme til at branke. Fordel karamellen i en stor slip let-randform (eller i 6-8 små ovnfaste forme). Rør risengrøden op med kondenseret mælk, kornene fra den flækkede, udskrabede vaniljestang, fintrevet citronskal og æggene, og sørg for, at massen er blandet grundigt. Fordel rismassen i randformen, og sæt den i en bradepande, og hæld kogende vand i, så det står halvt op om formen. Sæt bradepanden med formen i ovnen ved 150°, og bag risene i 40-50 min. (hvis det er små forme, skal du regne med en bagetid på ca. 30-35 min.).

Tag formen ud af ovnen, og lad karamelrisen køle helt af, først på køkkenbordet og siden i køleskabet. Læg et fad hen over randformen, og vend med et snuptag karamelrisranden ud på fadet. Servér den med en frisk æblemode til, eller julens evigtgode lune kirsebærsovs.

Tip Kondenseret mælk er sødet, indkogt mælk, umanerligt cremet og med et højt indhold af mælkesukker. Det søde stads er også det, man bruger til dulce de leche eller mælkekaramel, og det er vanedannende godt i både varme og kolde kaffedrikke. Mælken købes på dåse i velassorterede supermarkeder.