Tilbage til opskrifter

Kartoffelpizza med løgmarmelade

De krydrede kartofler og den sødmefulde, karamelliserede løgmarinade er et særdeles lykkeligt ægteskab på en pizza. Husk at bage på en sten, hvis du har én, og så varmt, som din ovn kan trække!

Sådan gør du

Pizzadej

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt de to slags hvedemel, og ælt dejen i 4 minutter på lav hastighed på røremaskine. Tilsæt salt, og ælt dejen i 1 minut. Vend dejen ud på en bordflade, som du har smurt med olie, og vend dejen rundt i olien, så den bliver dækket på alle sider. Lad dejen hvile i 20 minutter. Skær eller hak dejen i 6 stykker, form dem til kugler, og sæt dem på en bageplade. Dæk kuglerne til, og lad dem stå ved stuetemperatur i 2 timer. Sæt dem i køleskabet, og lad dem hæve i yderligere 6-12 timer. Sæt en pizzasten i ovnen, og forvarm ovnen til så høj temperatur som muligt i mindst 30 minutter.

Løgmarmelade

Pil løgene, og skær dem i skiver. Sauter dem ved svag varme i smørret, til de falder sammen. Kom eddike, sukker og merianblade i. Skru helt ned for blusset og lad løgene simre, til de smelter sammen til en fin, gylden løgmarmelade. Smag til med salt og peber.

Kartoffelfyld

Skræl kartoflerne og skær dem i ½ cm tykke skiver. Skyl persillen og pil hvidløgene. Blend persille, hvidløg, lidt salt og peber samt olivenolie til en dressing. Udsten sorte oliven, hak dem og bland dem i (kan du ikke lide oliven, som ellers med deres bitterhed passer eminent til kartofler, så udelad dem). Blancher kartoflerne 30 sekunder i kogende, letsaltet vand. Lad dem dryppe af og vend dem derefter med persilleblandingen. Juster krydringen. Indstil ovnen på 250-300°. Jo varmere, desto bedre. Er du den lykkelige ejer af en stenplade, så læg den på risten i bunden af ovnen – det giver en langt sprødere bund. Tryk, hiv eller rul dejen ud til to flade pizzabunde på 20-25 cm i diameter. Lav en ophøjet kant hele vejen rundt. Læg nu den ene bund på en bageplade belagt med bagepapir. Smør halvdelen af løgmarmeladen på og fordel halvdelen af kartoffelskiverne jævnt over bunden. Hvis du har en stenplade, så lad pizzaen glide ned på stenen, ellers stil bagepladen i ovnen. Bag pizzaen ved højeste varme, indtil den bliver gylden på toppen. Det tager ca. 5 minutter ved 250 grader. Server straks, f.eks. med en grøn salat.

Ingredienser

Pizzadej

3 g gær
5 ¼ dl vand koldt
800 g hvedemel
200 g ølandshvedemel
25 g salt

Løgmarmelade

500 g løg
20 g smør
½ dl lagereddike eller anden lys eddike
40 g rørsukker
2 kviste merian eller frisk oregano
havsalt
Friskkværnet peber

Kartoffelfyld

750 g kartofler
1 bundt persille
3 fed hvidløg
½ dl olivenolie extra jomfruolie
50 g sorte oliven
havsalt
Friskkværnet peber