arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Det skal du bruge:

16 Limfjordsøsters (Bretagneøsters kan også bruges)
2 danske æbler
2 spsk. koldpresset rapsolie
3 spsk. æbleeddike
1 tsk. honning
2 spsk. friskrevet peberrod
Havsalt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

Limfjordsøstersen er en stor, flad og rund østers, som har en frisk smag af hav uden at være meget salt. Det er en kødfuld østers, som er yderst velegnet både au naturel og tilberedt, hvor den holder sin størrelse og gode smag. Den franske Bretagneøsters er en aflang østers med en dyb underskal og en flad overskal. Den er typisk en anelse mere salt i smagen og ikke helt så kødfuld som en Limfjordsøsters. Bretagne-østers er mest velegnet rå, da den svinder meget under tilberedning.

Skræl æblerne, skær dem i kvarter, og befri dem for kernehus. Rør olie, eddike, salt, peber og honning sammen, skær æblerne i små tern, og rør også dem i vinaigretten. Smag til sidst til med peberrod. Lad vinaigretten trække i 5 min., så smagen fra peberroden kommer frem. Åbn østersene (se kokketip nedenfor), og tjek dem for skalrester og friskhed (en østers skal dufte friskt af hav og have masser af dejlig væde i skallen. Hvis der er den mindste tvivl om friskhed, skal østersen kasseres). Kom lidt vinaigrette på hver østers, og spis med det samme.

Åbning og opbevaring af østers Når du skal åbne en østers, så brug et viskestykke som omslag, så du beskytter din hånd bedst muligt. Læg østersen på et solidt underlag med den flade side opad, og hold fast i den med viskestykke-hånden.

Vrik spidsen af østerskniven (som er en spids, buttet kniv) ind imellem de 2 skaldele lige i nærheden af hængslet (spidsen, hvor de 2 skaller hænger sammen). Drej kniven, og lad bladet følge øverste skaldel til lukkemuskelen, som sidder midt på østersen, så denne bliver skåret over. Luk derefter skallen helt op, og knæk den af. Vær opmærksom på at holde østersen vandret, så saften ikke spildes. Frigør forsigtigt selve østersen fra skallen med kniven uden at beskadige den.

Tjek østersen for skalrester – hvis der er mange, kan du hælde østersen over i en lille skål og her skylle og rense den i sin egen saft. Det er vigtig at tjekke dine østers, når du åbner dem. De skal dufte friskt af hav og have masser af dejlig væde i skallen. Er du det mindste i i tvivl om friskheden, så kasser østersene med det samme, da der ellers kan være stor risiko for forgiftning. Opbevar østers køligt (5-10°) i en fustage (trækurv) med træuld eller et fugtigt klæde for at holde på fugtigheden og friskheden.

Og så skal østers ligge under pres, så de ikke åbner sig og herved tørrer ud og dør. Når en fustage først er åbnet, skal østersene spises inden for 3 dage.

Relaterede opskrifter