arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Det skal du bruge:

Fordej:
2½ dl koldt vand
25 g gær
500 g hvedemel

Dej:
8 dl koldt vand
3 dl surdej
300 g fin durummel
1,1 kg hvedemel
35 g havsalt

Desuden:
Lidt birkes eller sesam

Sådan gør du:

Fordej:
Hæld koldt vand i en skål, og rør gæren ud heri. Ælt melet i dejen, som skal være ret stiv og kun lige æltes sammen. Kom fordejen i en plastikskål, dæk den med husholdningsfilm, og sæt den på køl i minimum 6 timer – og gerne 12 timer.

Dej:
Ælt vand, surdej, durummel, hvedemel og salt sammen med fordejen i en røremaskine. Ælt i ca. 10 minutter, til du har en elastisk og smidig dej – lav evt. en glutenprøve, for at se om dejen er tilstrækkeligt æltet. Lad herefter dejen hvile tildækket i ca. 30 minutter på køkkenbordet, til der er liv i den. Del dejen i 3 stykker, tril dem ud til pølser, og del hver pølse i 10 stykker. Form stykkerne til boller og dyp dem i birkes eller sesam. Sæt rundstykkerne på bageplader med bagepapir, og lad dem hæve lunt og tildækket til dobbelt størrelse, det tager ca. 1-2 timer. Sæt en bradepande i bunden af ovnen, og varm den op til 200°. Sæt en bageplade med rundstykker ind i ovnen, og smid et glas koldt vand ind i bradepanden, for at skabe damp. Luk ovnlågen hurtigt bagefter, og bag rundstykkerne i ca. 20 minutter. Bag den næste pladefuld rundstykker på samme måde, og afkøl alle stykkerne på en bagerist.

Tip Hvis du ikke har nogen surdej, kan du droppe den og tilsætte ekstra vand – du vil stadig få et godt rundstykke.