arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Curriculum Vitae for Claus Meyer

Claus Meyer har i mere end 30 år, gennem forsknings-, rådgivnings- og formidlingsaktiviteter og via sit entreprenørskab, arbejdet for at bekæmpe elendigheden og fremme mulighederne og kvaliteterne i den danske madkultur.

Titel
Gastronomisk iværksætter.

Født
27. december 1963.

Uddannelse
Cand. merc. international (Sprøk) fra Handelshøjskolen i København, 1991.

Privat
Gift med Christina Meyer Bengtsson, sammen har de tre piger, og Christina har en søn fra tidligere ægteskab.

Virksomhedsejer, Meyer Gruppen
Meyer Gruppen tæller i dag virksomhederne Meyers Køkken, Meyers Deli, Meyers Madhus, Meyerfood, Meyer Kantiner, Meyers Bageri, Meyers i Lyngby, Nordhavn Eddikebryggeri og Vigmosegaard, Lilleø. Hertil kommer medejerskab af noma, RADIO, NamNam, The Standard, Hotel Sakskøbing, Chokolade Compagniet og Grupe&Meyer. Meyer Gruppen beskæftiger i dag ca. 800 ansatte.


Karriere

1991

Cand.merc.int. fra CBS

1991-1999

DR1’s huskok i program-serien Meyers Køkken

1995

Stifter sammen med Søren Sylvest Chokolade Compagniet, der har det skandinaviske agentur for den franske chokolade Valrhona. Sammen udvikler de i 1996 enkeltfarmskaffemærket Estate Coffee. I 2000 åbner de Estate Coffee kaffe- og chokoladebar på Gl. Kongevej i København, og i 2005 etablerer de eget kafferisteri i Valby under navnet Copenhagen Roasters.

1998

Opfinder i samarbejde med partneren Mette Martinussen det teateragtige restaurantprojekt Ester & Soja i den nu nedlagte sojakagefabrik på Islands Brygge.

1999

Åbner Meyers Madhus i hjertet af København. Madhuset har siden været ramme om et unikt gastronomisk miljø, hvor bredden og eliten i dansk madkultur mødes i en afslappet atmosfære.

2001

Etablerer sammen med Arne Astrup forskningsprojektet MEYOBES, der skulle udforske grænseområdet mellem gastronomi og sundhedsvidenskab. Forskningen beskæftigede sig specielt med at undersøge, om det var muligt at lave mad med et minimum med fedt men med maksimal velsmag. Resultaterne blev offentliggjort i videnskabeligt tidskrift (se listen nedenfor) og blev formidlet populært gennem bogen Spis Igennem.

2003

Bistår Anders Kissmeyer med udviklingen og etableringen af Nørrebro Bryghus.

Hyrer René Redzepi som køkkenchef for Noma, der åbner i november. Mads Refslund ansættes som co-køkkenchef, og de bliver begge partnere. Senere træder Refslund ud. Blot halvandet år efter åbningen modtager Noma en stjerne i Michelin-guiden, to år senere bliver det til to Michelin-stjerner. Noma er 3 år i træk kåret som den 3. bedste restaurant i verden af Restaurant Magazine.

2005

Åbner den første Meyers Deli på Gl. Kongevej på Frederiksberg. I 2006 etableres Deli i Magasin på Kongens Nytorv og i 2011 på Godthåbsvej på Frederiksberg.

2006

Køber Hotel Saxkjøbing på Lolland-Falster sammen med kokkene Erwin Lauterbach og Carl Jones. Hotellet tilbyder forkælelsesophold for private, konference- og mødefaciliteter for virksomheder og en restaurant, der serverer rustik mad baseret på lokale råvarer. Claus Meyer er i dag ejer af hotellet, der har den lokale erhvervsmand Ebbe Frahm som aktionær.

2007

Gør comeback som tv-kok på DR1 i det nordiske mad- og rejseprogram Mad i Norden – Smag på Danmark – med Meyer. Sideløbende med den danske udsendelsesramme lanceres en engelsk version af tv-programmerne under titlen New Scandinavian Cooking. Programrækken bliver set af op imod 100 mio. seere i 60 lande. Efterfølgende i 2011 sendes yderligere 10 programmer under titlen Smagen af Norden.

2008

Etablerer sammen med René Redzepi not-for-profit-institutionen NordicFoodLab. Et madlaboratorium, hvis formål er at udforske, udfordre og udvikle det nordiske køkkens råvaregrundlag.

Udnævnes til forskningsleder under OPUS – Optimal trivsel, Udvikling og Sundhed for danske børn gennem en sund ny nordisk kost. Et 5-årigt og 100 mio. kr. stort forskningsprojekt under LIFE – det Biovidenskabelige Fakultet ved KU og Nordea-fonden. OPUS etableres for at udforske det sundhedsfremmende potentiale i det nordiske køkkens råvaregrundlag og for at fremme børns sundhed.

2010

Etablerer Nordhavns Eddikebryggeri sammen med Andreas Harder.

Åbner Meyers Bageri i Jægersborggade. Siden etableres bagerier også i St. Kongensgade, Classensgade og på Amagerbrogade.

Etablerer Grupe&Meyer i samarbejde med den økologiske pioner og landmand Per Grupe.

2011

Åbner Restaurant RADIO i samarbejde med Jesper Kirketerp og Rasmus Kliim.

Er initiativtager til Melting Pot-fonden, der arbejder for at øge livskvaliteten og forbedre fremtidsmulighederne blandt udsatte og marginaliserede befolkningsgrupper i Danmark og udvalgte udviklingslande, bl.a. ved etablering af madskoler. Melting Pot etablerer Smagens Time og Madmodsløbet samme år.

Melting Pot indleder et samarbejde med Kriminalforsorgen om at udforske, hvorvidt man kan forebygge tilbagevenden til kriminalitet ved at etablere kokkeskoler i udvalgte danske fængsler. Pilotprojekt foregår i Vridsløselille Statsfængsel og dokumenteres til DR1 under titlen, Restaurant bag Tremmer.

Hjælper Rene Redzepi med at etablere MAD.

2012

Åbner restaurant NAMNAM i samarbejde med Michael Pang-Larsen.

Stifter Melting Pot Bolivia sammen med IBIS. Melting Pot Bolivia lancerer senere samme år madfestivallen TAMBO i samarbejde med en række bolivianske NGO’er og Den danske ambassade i Bolivia. Melting Pot Bolivia åbner i 2013 restauranten GUSTU i La Paz med en integreret mesterlæreruddannelse for marginaliserede unge som en integreret del af projektet.

Meyers Madhus vinder et offentlig udbud om at fortsætte driften af kokkeskolen i Vridsløselille samt udbrede konceptet til henholdsvis det åbne fængsel i Jyderup og Københavns Fængsler.

Holder TED-talk under overskriften: Unfolding the potential of indigenous food cultures, worldwide.

2013

Slår dørene op til Meyers Spisehus i Lyngby, bageri, restaurant, vinbar, juicebar, pizzeria, kafferisteri, kaffebar og madskole under samme tag.

Åbner jazz-klubben The Standard i samarbejde med bl.a. Niels Lan Doky, Torsten Vildgaard, Søren West og den indiske Sethi-familie i det gamle toldhus på Havnegade 44. The Standard huser tre restauranter, STUDIO, ALMANAK og VERANDAH.

2014

Er tilbage på tv med DR-programmerne Pop Up, hvor Claus Meyer, sekunderet af kolleger fra Meyers Køkken og Meyers Madhus, laver pop-up gadekøkkener rundt omkring i Danmark. På tre forskellige, spektakulære lokationer laves mad med lokale råvarer til 1000 mennesker på 12 timer – kun ved brug af ild og vand og hjælp fra lokale ildsjæle og producenter.


Bestyrelsesposter, priser og udnævnelser

1991-1999

Er i perioden formand for den danske afdeling af den internationale kokkeforening Eurotoques.

1992

Medstifter af Chokoladeselskabet.

Bliver medlem af Det danske Gastronomiske Akademi.

1993

Modtager sammen med Helle Brønnum Carlsen Danske Madpublicisters Pris for initiativet til Smagens Dag.

1994

Er medlem af Undervisningsministeriets Musiske Udvalg, nedsat af undervisningsminister Ole Vig Jensen.

Modtager Grøntsagsprisen.

1995

Initiativtager til Kaffeselskabet.

Modtager Kaffeprisen indstiftet af Kaffe- og The-importørerne i Danmark.

2000

Modtager Landbrugets Kulturpris.

Bliver udpeget af daværende fødevareminister Ritt Bjerregaard til formand for Rådet for Bedre Madkvalitet. Rådet, der skulle etablere en mærkningsordning for kvalitetsfødevarer, bliver sammen med Måltidets Hus nedlagt ved regeringsskiftet i 2002.

2001-2005

Er medlem af Hjerteforeningens Advisory Board.

2004

Er initiativtager til Nordisk Køkken Symposium, der samlede opinionsdannere fra hele verden til diskussioner om det nordiske køkkens muligheder og potentialet for udvikling af industrierne omkring det. Er sammen med Jan Krag Jacobsen arkitekten bag Manifestet for det Ny Nordiske Køkken.

Bliver medlem af Klub 100, Dansk Røde Kors.

Kåres til Årets Frugtavler, for, med etableringen af varemærket Frugt fra Lilleø i samarbejde med øens øvrige frugtavlere, at have skabt et projekt, der kan skabe nye muligheder for danske frugtavlere.

2006

Får Danske Ølentusiasters Ølpris for at have været forgangsmand for kombinationen af øl og mad – og ikke mindst øl i mad.

Udnævnes til adjungeret professor på den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole for en 5-årig periode. Havde siden 2005 fungeret som ekstern lektor samme sted og etablerede i 2004, sammen med professor Thorvald Pedersen, en studiekreds for landets førende kokke i molekylær gastronomi. I 2012 igen ansat som ekstern lektor under Institut for Fødevarevidenskab.

2006-2012

Er i perioden medlem af styregruppen under Ny Nordisk Ministerråd.

2007-2008

Er medlem af fodboldklubben Lolland Falster Alliancens bestyrelse.

2007

Modtager HBH Fondens Markedsføringspris for konstant gastronomisk og personlig innovation.

Initiativtager til Sydhavsøernes Frugtfestival og formand for bestyrelsen siden 2008.

2009

Bliver formand for Iværksætterambassadørkorps under Selvstændighedsfonden – Young Enterprise.

Tildeles Ejler Jørgensen Prisen, som hvert år gives til en "professionel udøver af bordets glæder i Danmark, der med sin personlighed og skaberevne i væsentlig grad har bidraget til det pågældende steds kvalitet og atmosfære, værdsat af gæster såvel medarbejdere".

2009-2011

Er i perioden medlem af udvalget for MadExperimentariet (senere Madkulturen) under Fødevareministerie.

2010

Modtager sammen med René Redzepi, Noma, Kokkenes Kok-prisen.

Udnævnes til Årtiets Københavner af AOK, og samtidig vinder Meyers Deli prisen som Byens Bedste Deli.

Meyer Kantiner vinder Kantineprisen 2010.

Nomineres til Årets Leder af Ledernes Hovedorganisation.

Vinder prisen som Årets Ejerleder i Region Hovedstaden for Meyer Kantiner

Udnævnes til Ridder af Dannebrogsordenen.

2011

Bliver repræsentantskabsmedlem hos Tryghedsfonden.

Bliver Årets Æreshåndværker.

2013

Bliver medlem af World Street Food Council Advisory Board.

Meyer Kantiner vinder Kantineprisen 2013.


Bogudgivelser

  • Året rundt i Meyers Køkken, 1992
  • Stadig en rejse værd, 1994
  • Mad med Meyer, 1995
  • Chokolade, 1995
  • En gastronom i Spanien, 1997
  • Meyers Mad - En kogeplade (CD-rom), 1997
  • Meyers Køkkenbørn, i samarbejde med Ole Poulsen, 2001
  • Meyers Køkkenbørn - Søde sager, i samarbejde med Ole Poulsen, 2001
  • Meyers Køkkenbørn - Yndlingsmadpakker, i samarbejde med Ole Poulsen, 2002
  • Spis igennem, i samarbejde med Arne Astrup, 2002
  • Lyst, 2003
  • Øl og Mad – Fra Nørrebro Bryghus, i samarbejde med Anders Evald, Frederik Stormoen og
  • Torsten Vildgaard, 2005
  • Eddike – tilblivelse, traditioner og køkkenbrug, i samarbejde med Andreas Harder, 2005
  • Maden til øllet, i samarbejde med Anders Evald og Jørgen Mønster, 2006
  • Medskribent på Lærebog for Human Ernæring, 2006
  • Mange til bords – Meyers mad i dit eget køkken, 2006
  • Noma, i samarbejde med René Redzepi, 2006
  • Spis igennem, revideret, i samarbejde med Arne Astrup, 2007
  • Mad i Norden - Smagen af Danmark, 2007 Meyers Salatværksted, 2009 Meyers Bageri, 2009
  • Madglæde - En kogebog til dagplejen, i samarbejde med FOA og Meyers Madhus, 2010
  • Almanak, 2010
  • Madmod, i samarbejde med FOA og Meyers Madhus, 2011
  • Ny Nordisk hverdagsmad, i samarbejde med FDB, OPUS og Meyers Madhus, 2011
  • Meyers Kager, 2011 Eddike, revideret, i samarbejde med Andreas Harder, 2012
  • Julemad, 2012
  • Chokolade, 2012
  • Ny Nordisk Hverdagsmad – Året rundt, i samarbejde med FDB, OPUS og Meyers Madhus, 2013

Videnskabelige artikler og andre publikationer

  • Bakhøj S, Nielsen CM, Toubro S, Astrup A. A randomised trial on weight maintenance including a low-fat aromatic gastronomy course. Int J Obes 2001;25(suppl 2):S113
  • Astrup, A., Meyer, C. ”Kaffe – Sundt eller usundt?”. Helse, 5:44-45, 2002
  • Astrup, A.V., Nielsen C.M., Greve, T., Kreutzer, M., Pedersen, U., Sørensen, L.B., Toubro, S. ”Randomiseret sammenligning af kursus i gastronomisk madlavning versus adfærdsmodifikation i behandling af svær overvægt”. Ugeskrift for Læger, 165:4958-61, 2003
  • Astrup A, Nielsen CM, Greve T, Kreutzer M, Pedersen U, Sørensen L, Toubro S. A randomised comparison of a course in gastronomic cookery versus behaviour modification for the treatment of obesity. Int J Obes 2004;28(suppl 1):S133 (T5:P5a-002)
  • Astrup, A., Nielsen, C.M., Jebb, S.: “Are we getting fat from the foods we do not eat?”, Obesity Reviews, 5(2), 89-90, 2004
  • Astrup, A.V., Nielsen, C.M. ”Middelhavskosten – Mad der kan beskytte mod fedme og hjerte-kar-sygdomme”, Månedsskrift for Praktisk Lægegerning, 82(5), 571-4, 2004
  • Møller, P., Meyer, C., Pedersen, T. ”Smagens fysiologi. I Menneskets Ernæring”. Eds. A. Astrup, J. Dyerberg, and S. Stender. Munksgaard Danmark, København, 2005
  • Meyer C., Mithril C. ”Den nye nordiske mad. I Menneskets Ernæring”. Eds. A. Astrup, S. Bügel, J. Dyerberg, and S. Stender. Munksgaard Danmark, København, 2010
  • Mithril C, Dragsted LO, Meyer C, Blauert E, Holt MK, Astrup A. Guidelines for the New Nordic Diet. Public Health Nutrition 2012;15:1941-1947
  • Larsen TM, Poulsen SK, Micheelsen A, Meyer C, Mithril C, Astrup A. The New Nordic Diet as a healthy, highly palatable and sustainable dietary approach – the OPUS experience. Invited lecture/speaker TM Larsen. 19th European Congress on Obesity, Lyon, France, 9-12 May 2012. Obes Facts 2012;5(suppl 1):5
  • Astrup A, Meyer C, Madsen KL. Giv børnene et valg. In: Hvordan ser verden ud? Professor Niels Kærgård 70 år. Eds. Andersen P, Henriksen I, Petersen JH, Zobbe H. Jurist- og Økonomforbundets Forlag, København, 2012:125-133
  • Mithril C, Dragsted LO, Meyer C, Tetens I, Biltoft-Jensen A, Astrup A. Dietary composition and nutrient content of the New Nordic Diet. Public Health Nutr 2013;16:777-785