arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Meyers-Venues-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Æltning

Dejen til kaffekage fra Meyers Kager skiller

Spørgsmål:
Jeg har nu prøvet at bage kaffekagen fra Meyers Kager et par gange, og dejen er skilt begge gange. Jeg er lidt i tvivl om den præcise fremgangsmetode til følgende efter man har rørt brun farin, sukker og smør sammen:

"Pisk så æggene i, et ad gangen, så de bliver godt indarbejdet i smørblandingen. Sigt lidt af de tørre ingredienser i smørblandingen og derefter sødmælk. Vend det i med et piskeris. Sigt resten af melblandingen i, hæld også den kolde kaffe i dejen, og vend det hele godt sammen."

Det er også her, at det går galt. Jeg kører brun farin, smør og sukker på min røremaskine med dejspartelen og tilsætter æggene ét af gangen - og lader hvert æg bliver indkorporeret inden jeg tilsætter det næste. Derefter tilsætter jeg tørre ingredienser og mælk og espresso lidt af gangen mens maskinen rører på lav hastighed, og det er her, at dejen skiller. Det skal siges, at jeg har været opmærksom på, at alle ingredienserne har nogenlunde samme temperatur når jeg laver dejen.

Har I en god forklaring på, hvorfor dejen skiller, og hvordan jeg kan undgå dette? Ligeledes vil jeg gerne høre, hvor stor en forskel det gør på den endelige kage, da resultatet begge gange er blevet ganske glimrende på trods af den skilte dej.

Der står også i opskriften, at formene skal smøres og drysses med mel - er dette korrekt? Eller skal det være sukker man drysser formene med?

Jeg håber, at I kan hjælpe med ovenstående. På forhånd tak :)

Svar:
Selv når alle ingredienser har stuetemperatur, så er det stadig fedtstof (smørret), der skal møde æggene (anden form for væske).

Jeg vil anbefale, at du anvender piskeriset til røremaskinen i stedet for en dejspartel (til maskinen). Det kan være, at friktionen virker bedre med et piskeris. Ellers kan du gøre det, at du hele tiden 'stabiliserer' dejen med lidt mel ad gangen samtidig med tilsætningen af væske (mælk og kaffe).

Det gør en forskel, at fedtstoffet er så fint emulgeret som muligt i dejen inden bagningen. Men skulle det hænde, at dejen er en smule skilt, så plejer det at kunne samles med den afmålte mængde tørre ingredienser.

Med hensyn til smøring af forme og pudring med sukker eller mel, så kan begge lade sig gøre. Det er kun et temperamentsspørgsmål.

Det glæder mig, at du kan lide opskriften - og resultatet!

Mvh.

Morten Borup, dessertkok

Hævning

Hævning af boller

Spørgsmål:
I opskriften står der: "Lad bollerne hæve lunt og tildækket til dobbelt størrelse i ca. 2 timer." Da jeg lavede dem i går, var de lige begyndt at hæve lidt efter 2½ timer ved ca. 24 grader i køkkenet. Jeg var nød til bage dem alligevel pga. en aftale, og de blev fine. Mit spørgsmål er derfor, er det bedst at vente indtil de er næsten dobbelt str. (lige meget hvor mange timer det tager), eller kommer der et tidspunkt hvor man kan sige nu er det nok og ind i oven med dem :-)

På forhånd tak.

John.

Svar:
Nogle gange tager det kortere tid andre gange tager det længere tid. Så det er vigtigst at kigge på dejens volume. Der er et godt engelsk bageråd der siger: "Watch the dough not the clock" 

Mvh.

Thomas Koch, Meyers Madhus

Bagning

Honningkagen falder sammen

Spørgsmål:
Nu er der sat dej over til dine fantastiske honningkager fra din store bagebog side 500. De sidste to år er de faldet samme lige efter de er kommet ud af ovnen, der er rigtig ærgerligt for de stå ellers så flot lige nå de kommer ud. Hvad gør vi forkert, jeg vil gerne at de kommer til at ligne dine honningkager. Har du et godt tip så vi kan rede julefreden.

Svar:
Honningkagerne falder sammen fordi de ikke er bagt helt færdig. Det du skal gøre og som du også kan se i vores nye opskrift er at du lige tester med fingeren om honningkagen har fået nok. Fra den nye opskrift
"Mærk, om hjerterne er bagt færdige, ved forsigtigt at presse en finger ned på toppen – hvis din finger efterlader et aftryk, skal de bage lidt længere."

Mvh.

Thomas Koch, Meyers Madhus

Spørg os

 

Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål, så er du meget velkommen til at sende en mail til os – vi svarer hurtigst muligt. Hvis dit spørgsmål retter sig specifikt til en opskrift, så skriv gerne, hvor du har opskriften fra. Vi deler udvalgte spørgsmål på denne side, og hvis du ønsker at være anonym, skal du blot skrive det i din mail.

 

Send e-mail