arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Meyers-Venues-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

April, 2018

"Det er sjovt at udvikle nye opskrifter og bagværk, man ikke har set før. Jeg bruger en del af min fritid på at læse om nye kornsorter, bagemetoder eller trends og tendenser inden for brødverdenen."

Maria Astudottir, elev i Meyers Bageri på Jægersborggade, 31 år, fra Island

Hvad er din baggrund?

Lige fra jeg var lille har jeg elsket at bage. Jeg kan huske, at vi løb hjem fra skolen for at bage brød og kager og det var noget, som var hyggeligt at gøre med veninderne. Men det var også dét, at man kunne glæde naboer og familie med bagværk. Så jeg kom hurtig til holde meget af, at jeg kunne glæde andre med mit bagværk. Det er stadigvæk den dag i dag en unik egenskab, at man kan gøre folk så glade ved at give dem noget, der er hjemmebagt.

Samtidig har jeg altid haft en stor nysgerrighed for den måde som god mad er afgørende for det gode helbred. At man bare får det bedre, når man spiser godt. Det synes jeg hænger rigtig godt sammen med filosofien i Meyers. Jeg elsker, at jeg kan bidrage med mit håndværk og min kunnen, så vi sammen kan spise bedre brød.

Min mor og far har altid gået meget op i det gode og det sunde brød. Vi spiste rigtig meget brød i mit barndomshjem – hvis vi kunne tror jeg sagtens vi kunne have levet af brød. Det var aldrig det hvide franskbrød med store skiver af hjemmebagt rugbrød og grove hvedebrød med masser af kerner. Min far er sidenhen blevet lidt af en surdejsnørd, så vi taler tit længe om nye eksperimenter eller bageprojekter.

Hvornår fandt du ud af, at du ville være bager?

For fem år siden mødte jeg en bager fra Meyers Bageri. Han arbejder vist i Bolivia nu, men han var den første rigtige bager jeg mødte, og han inspirerede mig meget. Jeg havde aldrig tænkt over, at man faktisk kunne blive bager, men så begyndte jeg at undersøge, hvordan min drømme kunne blive til virkelighed.

Hvad kan du bedst lide ved at være bager?

Der er faktisk ikke noget, jeg ikke synes er sjovt. Det jeg dog bedst kan lide er at udvikle nye idéer, for jeg synes, det er lidt kedeligt at følge en opskrift. Det er ligesom bare for nemt.

Det er sjovt at udvikle nye opskrifter og bagværk, man ikke har set før. Jeg bruger en del af min fritid på at læse om nye kornsorter, bagemetoder eller trends og tendenser inden for brødverdenen. Bjarki, min bagermester, giver mig heldigvis gode muligheder for at eksperimentere eller afprøve nye ting – bare jeg når vores daglige produktion også selvfølgelig.

Hvorfor har du valgt at arbejde for Meyers Bageri?

Faktisk vidste jeg ikke så meget om bagerier i København, men i løbet af grundforløbet på uddannelsen blev jeg anbefalet af andre at søge Meyers Bageri, fordi det ville hænge sammen med min egen interesse for økologi og gode råvarer. Derfor søgte jeg også læreplads i bageriet på Store Kongensgade, men fik desværre ikke plads der i første omgang. Derfor var jeg et år i bageriet på Rigshospitalet, hvor de også har fokus på økologi, men der var bare ikke så gode muligheder for kreativitet og udvikling, så jeg søgte igen i bageriet på Jægersborggade, og der fik jeg så heldigvis plads.

Hvad er det særlige ved Meyers brød-filosofi?

Det høje fokus på råvarerne og respekten for den gode smag. Her bruger vi jo nogle af de allerbedste råvarer og meltyper på markedet. Surdejs-verdenen er også ret særlig, og de mange forskellige slags – ja selv croissanterne bages jo med surdej. Jeg synes også det er godt, at vi har mulighed for at eksperimentere så meget, og der er gode rammer for at afprøve forskellige idéer eller meltyper.

Samtidig har jeg altid haft en stor nysgerrighed for den måde som god mad er afgørende for det gode helbred. At man bare får det bedre, når man spiser godt. Det synes jeg hænger rigtig godt sammen med filosofien i Meyers. Jeg elsker, at jeg kan bidrage med mit håndværk og min kunnen, så vi sammen kan spise bedre brød. Maria Astudottir – elev i Meyers Bageri

Har du et yndlingsbrød?

Rug/hvedebrødet med kerner er klart min favorit. Det har en dejlig, dyb nøddesmag fra rugmel som er utrolig lækkert, og det får en god, rund smag. Det er ligesom et mere interessant brød, og så er det teknisk sværere at lave – og så elsker jeg bare kerner.

Har du en yndlingsmel?

Det er helt klart purpurhvedemel – jeg skrev engang en opgave om purpurhvedemel på skolen, men jeg kan huske, at det var meget svært at finde information omkring det, fordi det stadigvæk er relativt sjældent. Og så blev jeg bare mere endnu mere interesseret i det. Det er også spændende, at det er et mel med ekstra vitaminer og antioxidanter end de øvrige meltyper, også giver det jo enormt smukke brød med lilla farve.

Hvad arbejder du med lige nu? Nogle projekter i gang?

Lige nu forsøger jeg mig med purpurcroissant. Altså klassiske croissanter lavet med 30 % purpurhvedemel. Jeg har til formålet lavet en shiitake-surdej, altså en surdej lavet på shiitakesvampe. Det har jeg altså ikke set andre steder, men jeg fandt ud af, at det er de svampe med det højeste sukkerindhold, så de er gode at lave surdej på, hvor man jo normalt måske ville bruge æbler eller rosiner eller lignende søde råvarer. Jeg eksperimenterer stadig med at forfine opskriften. Jeg tror, at den færdige purpurcroissant skal skæres igennem og fyldes med asparges-flødeostecreme.

Bliver du aldrig træt af at stå så tidligt op om morgenen?

Jo, det gør jeg. Det må jeg sige. Heldigvis har jeg i perioden, hvor jeg skal forberede min svendeprøve, fået lov til at møde kl. 7.

Bager du også derhjemme?

Ja, men ikke så ofte brød, fordi brød er meget tidskrævende. Derhjemme er det mest kager.

Hvad er dit bedste bagetip til private?

Man kan altid tilføje vand! Hellere holde noget mel tilbage og så se på dejen undervejs hvor meget mel, den kan trække.

Hvad er det sidste nye du har lært om bagning?

På det sidste har jeg læst meget om at spire rugkerner – det kan jeg ikke se, at nogle andre bagerier laver. Det er også ret svært faktisk. Så det er jeg begyndt at læse om. Det er fascinerende, hvordan man kan dyrke et frø og kerner, så det vokser. Især rugkerner har en hård skal. Nu har jeg læst, hvordan man gør og det smager fantastisk. Jeg skal bruge dem til mit rugbrød!

Er der noget mel eller en kornsort, du drømmer om at få lov at arbejde med?

Jeg er meget nysgerrig på enkorn, og vi er endnu ikke lykkes med at lave et godt produkt med det.

Hvad bliver brødtrenden i 2018?

Det kan svinge meget. Jeg håber, at folk putter lidt mere passion i deres brød. Spirer deres egne kerner, dehydrerer dem og maler dem til mel. Det starter nemlig processen og nedbryder lidt at stivelsen i kornet og giver flere vitaminer. Lidt teknisk forklaret, så begynder fytase-enzymen at nedbryde fytinsyre som gør det nemmere for os at optage de vitaminer og mineraler som ligger i kernen. Så man får et korn fuld af smag og vitaminer. Det er meget nørdet, men det giver sunde, velsmagende brød.

Meyers Bageri, Jægersborggade

 

Jægersborggade 9, 2200 København N

Læs mere om bageriet og sortimentet her