arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Det skal du bruge: 

1 stort blomkål 
100 g smør 
130 g hvedemel 
5 dl letmælk 
3 hele æg
Havsalt og friskkværnet peber
Lidt muskatnød
15 g smør til fadet
50 g rasp 
50 g friskrevet parmesan

Sådan gør du:

Fjern eventuelle grønne blade, og sæt blomkålen over i kogende vand, nok til at blomkålen dækkes. Kog kålen i ca. 3-5 min. Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel, og bag den godt igennem til en smørbolle. Tag blomkålen op, og gem kogevandet.

Pisk ca. 1/2 liter blomkålsvand samt mælken ned i smørbollen, lidt ad gangen, under grundig omrøring. Lad sovsen koge igennem i ca. 15 min., og afkøl den let.

Skil æggene i blommer og hvider, og rør æggeblommerne ned i den afkølede sovs, et ad gangen. Pisk æggehviderne stive, og vend dem i gratindejen. Smag nu til med salt, peber og 3-4 riv muskatnød.

Smør et ovnfast fad grundigt med smør, og drys godt med rasp, så fadet raspes ind på både sider og bund.

Del blomkålen i grove stykker, læg dem i fadet, og hæld gratinmassen over kålen. Drys et tyndt lag rasp og friskrevet parmesan på toppen. Bag gratinen i ovnen ved 200° i ca. 30-40 min., til den er flot gylden på toppen og godt souffleret op. Hiv gratinen ud af ovnen, og server den med det samme - enten som en selvstændig ret med en god salat til eller som tilbehør til en hovedret.

Det er ikke sjældent, at der står gratin på bordet i min familie - jeg har elsket det siden barndommen og min mormors fuldfede blomkålsversion med bacon på toppen og smørsovs i lange baner. Med årene er der sket visse fedt-modulationer, og jeg har opdaget, at en sprød salat med syrlig vinaigrette komplementerer det bløde og milde i gratinen langt bedre end rigeligt mængder af smeltet smør.

Claus Meyer