Tilbage til opskrifter

Chili con carne

I Danmark er vi slemme til at hælde en dåse bønner i en portion kødsovs på fars og spise pasta til, som vi plejer, men det er væsentlig mere originalt at lave chili con carne med skært kød, spidskommen og eventuelt et stykke mørk chokolade og så ellers spise den som bønneret uden pasta og med salsa og evt. tortillas til.

Sådan gør du

Dagen før

Skær kødet i store tern, drys det med 1 tsk. fint salt, og sæt det i køleskabet natten over.

Sæt bønnerne i blød i en skål med masser af koldt vand. Læg et låg eller en tallerken over, og lad dem stå på køkkenbordet natten over.

På dagen

Brun kødet grundigt på alle sider i lidt olie i en tykbundet gryde. Pil hvidløg og løg, og hak begge dele groft. Tag kødet op af gryden, og steg hvidløg og løg sammen med spidskommen og fennikelfrø i et par minutter. Snit bladsellerien groft, hak chilien fint. Kom begge dele i gryden sammen med de drænede, udblødte bønner, hakkede tomater, bouillon, æblemost, eddike og bladene fra merianen.

OBS! Vær altid forsigtig med mængden af chili – tilsæt evt. først lidt chili, og smag løbende under tilberedningen, om du kan ”tåle” mere.

Kog ved svag varme i 2 - 2½ time, til både kød og bønner er meget møre. Tilsæt mere væske undervejs, hvis retten er ved at koge tør. Væskemængden skal gerne passe sådan, at retten er en tæt gryderet, når kødet er mørt. Hak chokoladen groft, og rør den ud i den varme ret. Smag til med salt og peber og evt. mere chili samt æbleeddike og honning.

Salsa

Skær tomaterne i fine tern, snit forårsløgene, sellerien og chilien fint, og vend det hele med limesaft, olivenolie, honning, salt og peber. Pluk koriander eller persille, og vend det i salsaen.

Spis chilien med tomatsalsa og syrnet fløde eller cremefraiche på toppen og evt. hjemmebagte tortillas på siden.

Tip

Prøv at variere, hvilke friske chilier og hvilken type af tørrede bønner du bruger til din chili con carne – det kan gøre en stor forskel for både smag og konsistens.

Ingredienser

Chili con carne

700 g oksetykkam
1 tsk fint salt
300 g tørrede pintobønner
4 fed hvidløg
2 løg
1 spsk hel spidskommen
1 spsk fennikelfrø
3 stængler bladselleri
1 friske chili
1 dåse hakkede tomater
6 dl kalvebouillon
2 dl æblemost
½ dl mørk balsamisk frugteddike
150 g mørk chokolade ca. 70%

Salsa

200 g små modne tomater
2 forårsløg
1 stængel bladselleri
4 cm mild chili
3 spsk limesaft
2 spsk olivenolie
1 tsk honning
1 håndfuld frisk koriander eller bredbladet persille

Desuden

smagsneutral olie til stegning
havsalt
friskkværnet peber
æbleeddike
honning
creme fraiche 38%
hjemmebagte hvedetortillas

Find opskriften i Meyers Simremad

Find bogen her