arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Det skal du bruge:

Dej 
2 dl kold sødmælk
35 g gær
1 æg
500 g hvedemel
35 g sukker
8 g salt
75 g smør

Vaniljecreme
½ stang vanilje
2,5 dl sødmælk
70 g sukker
40 g æggeblommer (ca. 2 blommer)
20 g maizena

Fyld og pensling
100 g mørk chokolade
1 æg

Sådan gør du:

Creme
Flæk vaniljestængerne på langs, og skrab kornene ud. Kom sødmælk, halvdelen af sukkeret og vaniljekorn og -stang op i en gryde, og kog det op. Pas på det ikke koger over! Kom imens resten af sukkeret i en skål sammen med æggeblommer og maizena, og rør det sammen. Hæld halvdelen af den kogende mælk over æggeblandingen i skålen, mens du pisker. Kog resten af mælken op igen, og hæld ægge-mælkeblandingen fra skålen ned i gryden, mens du pisker kraftigt. Skru ned for varmen, så cremen kun lige koger, og fortsat med at piske i 1-3 min. Hæld den varme creme op i et fad eller skål, og læg et stykke køkkenfilm direkte på cremens overflade. Stil cremen i køleskabet, og lad den køle helt af inden brug. Du kan tage vaniljestangen op af cremen når den er kølet af. Du kan med fordel lave cremen 1-2 dage inden du skal bruge den. Opbevar den koldt i en lukket beholder indtil du skal bruge den.

Dej
Hæld kold mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, hvedemel, sukker og salt og ælt dejen, til den er samlet og slipper skålen. Det tager ca. 6-8 minutter, så du skal bruge en røremaskine og indstille den på lav hastighed.

Skær smørret i små terninger, og kom dem i dejen, som nu skal æltes til den er blank og glat – det tager ca. 6-8 minutter (de lange æltetider er virkeligt afgørende for det færdige resultat). Lad herefter dejen hvile lunt i 1 time med et klæde over, så den hæver lidt op.

Slå dejen ned til en fast klump, pak den ind i husholdningsfilm og lad den køle af i køleskabet i mindst 1 time.

Når dejen har hvilet, ruller du den ud til et rektangel på 50x20 cm. Skær dejen ud i 10 lige store kvadrater på 12x12 cm med en skarp kniv. Fordel cremen i en klat i midten på alle 10 stykker dej. Hak 2/3 af chokoladen groft, og fordel den oven på cremen. Gem resten af chokoladen til at pynte med. Luk bollerne ved at tage fat i de fire hjørner af dejen, løft dem op og saml dem oven over bollen. Pas på ikke at trykke samlingerne ned i bollen. Vend bollen om, så undersiden kommer opad og samlingen vender nedaf, og læg dem på to bageplader med bagepapir.

Lad bollerne hæve et lunt sted til næsten dobbelt størrelse. Det tager ca. 2-3 timer og pensl dem bagefter med æg inden du bager dem til de er gyldne ved 190-200° varmluft. Det tager ca. 10-12 min. Flyt bollerne over på en rist og lad dem køle af inden du kommer en lille spiseske smeltet chokolade på toppen af hver bolle.

Tip Du kan godt ælte dejen i hånden hvis du ikke har en røremaskine. Her skal du bare ælte dejen uden at vente med at tilsætte smør. Ælt først i en skål i et par minutter og kom så dejen ud på bordet og ælt videre der. Dejen kan klistre ret meget, men bliv ikke fristet til at tilsætte mere mel, den skal nok samle sig. Ælt i 3-4 minutter, hold pause i 10-15 minutter og bliv ved på den måde til dejen bliver glat og blank.

Med hindbær
Du kan variere fyldet ved f.eks. at erstatte chokolade med en tyk hindbærmarmelade. Du kan bruge en købemarmelade eller lave din egen marmelade, hvis du er meget ambitiøs.

Hindbærmarmelade
230 g frosne hindbær
115 g sukker
5-6 g pektin

Denne opskrift giver ca. 450 g. Du skal kun bruge 150-200 g til fastelavnsbollerne, så der er masser tilovers til ristet brød.

Kom de frosne hindbær og sukker op i en tykbundet gryde. Varm hindbærblandingen forsigtigt op til det bliver en ensartet masse, uden at det koger. Srku lidt op for varmen, så hindbærblandingen forsigtigt begynder at småkoge. Kom pektin i hindbærblandingen og kog hindbærblandingen godt igennem, mens du rører rundt.

Kog den ind indtil den begynder at tykne lidt og få marmeladestruktur. Kog marmeladen 2 min. ekstra. Tag gryden af blusset og kom marmeladen op i en plastbeholder. Læg et stykke plastikfilm på overfladen af marmeladen, så overfladen ikke tørrer ud. Køl marmeladen helt ned til 5°, inden du bruger den.

Hindbærglasur
Flormelis
Hindbærsaft

Rør flormelis og hindbær sammen til en tæt glasur og overtræk fastelavnsbollerne med glasuren.