arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Meyers-Venues-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Det skal du bruge:

Gås
1 gås på ca. 5 kg

Til sovs
1 gulerod skåret i fingertykke skiver
150 g knoldselleri skåret ud i terninger

2-3 løg hakket groft

3 fed hvidløg

2 laurbærblade

2 hele enebær

2 hele allehånde 

2 spsk. hakket frisk timian

1 tsk. sort peber

1 tsk. salt

Til at smage sovsen til
gastrik (eller æbleeddike eller balsamicoeddike)

100 g hvedemel

piskefløde

salt
 og peber

Gastrik 
100 g sukker
2 dl æbleeddike eller anden vin-/frugteddike

Sådan gør du:

Overblik

  1. Gåsen skæres ud
  2. Sovsen startes
  3. Lårene og brysterne forsteges i ovnen (brug et stegetermometer til kødet)

  4. Sovsen jævnes og smages til
  5. 
15-20 minutter inden I spiser, varmes brysterne og lårene op


Forberedelse
Partér den ferske gås. Skær først brystkødet af og bagefter lårene og vingespidserne. 
Gnid lårene og brysterne med salt.Sovs
Varm ovnen op til 200°. 
Hak/skær skroget og halsen ud i mindre stykker, og brun det sammen med vingespidser, hals, kråse og grøntsager i en bradepande i ovnen, til der er god farve på det, uden det er for branket.
 Hæld fedtet fra, og gem 1 dl af fedtet i en skål, som du bruger når du skal jævne sovsen (får du ikke 1 dl fedt fra skroget, spæder du til med noget af det fedt, der kommer, når du steger brysterne)
. Hæld skrog, grøntsager, krydderier og krydderurter ned i en stor gryde, og fyld op med vand. Kog en fond på det – det tager 2–3 timer. Fjern det skum, de danner sig på overfladen med en ske. Fonden må ikke buldrekoge. Sigt fonden igennem en finmasket sigte, og kom den over i en gryde der passer.
 Kog fonden ind, til den fylder lige lidt mere end 1 liter.

 Rør hvedemelet i den 1 dl fedt, du tog fra da du stegte skroget, så har du en melbolle. 
Kog sovsen op, og pisk 1 tsk. af melbollen i den kogende sovs. Lsd den koge godt op, og gentag, indtil du har den konsistens, du synes en sovs skal have.
 Smag sovsen til med salt, peber og gastrik – her kan du også give den et lille skvæt piskefløde, hvis du synes.

Gastrik (til tilsmagning af sovs)
Gastrikken er relativ let at lave, og den holder sig for evigt, hvis du opbevarer den på køl eller bare på køkkenhylden. Smelt sukkeret til en mørk karamel på en pande el. i en tykbundet gryde. Hæld eddiken på og kog igennem til karamellen er opløst, og konsistensen er som sirup med både bitre, syrlige og sødmefulde toner. Opbevar gastrikken i en flaske med prop eller lignende.

Brysterne

Rids fedtkanten på brysterne.
Varm ovnen op til 170°. 
Steg brysterne i ovnen til de er rosastegte - kødet skal være 60° inde i ”midten” – det tager mellem 15 og 20 min. (gem gåsefedtet til at stege i senere).
 Tag dem ud og lad den køle af.
 Ca. 20 min. inden I skal spise, lægger du brysterne med fedtsiden nedad på en kold pande, varmer panden op og steger brysterne sprøde.
 Læg brysterne i en bradepande og varm dem i ovnen i 10-15 minutter i ved 150°.


Lårene
Varm oven op til 110°. 
Gnid lårene og vingerne med salt, og langtidssteg dem til kødet er mørt og 74-75° inde i "midten", det tager ca 3-4 timer. Tag dem ud og lad dem køle af.
 Ca. 20 min. inden I skal spise, steger du lårene sprøde i gåsefedt fedtstof på en varm pande, smider dem i en bradepande og varmer dem i ovnen i 10-15 min. i ved 150°.

TIP Hvis du ikke har så mange andre ting du skal nå i sidste øjeblik juleaften, kan du vente med at brune og stege brysterne så du ”timer” det så de er færdigstegte lige inden I skal spise!