arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Det skal du bruge:

Fordej
2 tsk. grundsurdej
1 dl lunkent vand
50 g fuldkornshvedemel
50 g hvedemel

Dej
100 g fordej
4,5 dl lunkent vand
100 g fuldkornsmel
500 g hvedemel
15 g salt

Til formning
50 g rismel
50 g hvedemel

Sådan gør du: 

Fordej
Bland grundsurdej, vand og de to slags hvedemel til en let grødagtig dej. Brug gerne hænderne til at blande med. Stil dejen i dit varmeste rum,
optimalt ved 25-28°, til dejen er hævet 20-30 % – det tager 6-8 timer. Konsistensen skal nu være let og skummende, og fordejen skal dufte
sødt og blomsteragtigt.

Brug 100 g af fordejen til brøddejen, og gem resten som din nye grundsurdej til næste gang, du skal bage et Grantoftegaardbrød (husk at
fodre den!).

Sådan laver du en grundsurdej
Hvis du har en surdej, der er i ”god form”, fx en hvede-opbevaringssurdej (se side 40), kan du bruge den som startsurdej til at lave en grundsurdej.
Du skal opfriske den dagligt i tre døgn, før den er klar til at komme i fordejen.

Til 1. opfriskning
1 dl startsurdej, fx hvede-opbevaringssurdejen eller en anden surdej, du kan få fat i
½ dl koldt vand
50 g hvedemel
50 g fuldkornshvedemel

Til 2. og 3. opfriskning
½ dl grundsurdej
1 dl vand
50 g hvedemel
50 g fuldkornshvedemel

Rør alle ingredienserne til den første opfriskning sammen i en skål, og lad det stå ved stuetempera tur i 24 timer – det er starten på din grund s urdej. Frisk dejen op 2. og 3. gang med de angivne mængder, og lad den hver gang stå i 24 timer.
Når surdejen hæver op og falder ned igen inden for et døgn, er den klar til at bruge i opskriften. Hvis sur-dejen ikke er klar efter 3. opfriskning, må du prøve med en ekstra 4. opfriskning og se, om det hjælper. Hjælper den 4. opfriskning ikke, er det fordi din startsurdej ikke har været god nok, og så må du må prøve med en anden startsurdej.

Hvis du bager hver dag eller hver anden dag, kan du have surdejen stående fremme på køkkenbordet og friske den op som angivet ved 2. og 3. opfriskning. Går der længere tid, imellem du bager, kan du opbevare surdejen i køleskabet, og næste gang du skal bage brødet, er den så din startsurdej til at lave grundsurdejen.

Brøddej
Kom vand og surdej i et stort dejfad. Tilsæt gær, de to slags mel og salt. Rør – eller nærmest pisk – dejen med en flad grydeske, samtidig med at du med
mellemrum skraber dejen ned fra kanterne af skålen, så der arbejdes luft ind i den. Du skal baske løs i 10 minutter eller længere med et par indlagte pauser, til dejen har forvandlet sig fra melklister til en glat, blank og smidig dej, der slipper fadets sider.

Vil du ælte i hånden hele processen ca. 4 timer i det hele, hvor du med jævne mellemrum – ca. hver halve time – løfter lidt i dejen og giver den et par sekunders opmærksomhed. Så denne metode passer fint til en sommerhustur – eller når der alligevel er reklamer under filmen i fjernsynet.

Forsæt med at vende beholderen og strække dejen i alt 4 gange. Læg låget løst over beholderen igen, og lad dejen hvile i 30 minutter. Gentag hele processen hver halve time 6-7 gange, til dejen virker mere luftig. Du vil kunne mærke, at dejen bliver mere og mere elastisk og smidig fra gang til gang.
Dejen er allerede hævet lidt, mens du æltede, så den skal kun hæve 50 % ekstra i køleskabet, efter at den er æltet færdig. Det tager ca. 8-12 timer. Det kan være en god idé at tjekke dejen, et par timer inden du har tænkt dig at bage brødet. Hvis dejen ikke har hævet nok, kan du tage den ud af køleskabet og lade den hæve et par timer på køkkenbordet ved stuetemperatur, så gærcellerne lige “vågner”, og dejen hæver færdig.

Når dejen har hvilet sidste gang, tager du den igen ud på køkkenbordet. Stram den let op med en bagespartel ved at skubbe siderne af dejen ind under den, så den får form som et rundt brød. Lad dejen hvile igen i 30 minutter.
Bland rismel og hvedemel, og gnid det meste ind i den ene side af et viskestykke. Læg viskestykket med ”melsiden” opad ned i en hævekurv eller en skål, der passer i størrelsen (den skal være lidt mindre i diameter end gryden). Stram dejen op igen, og drys den med resten af melblandingen. Læg dejen med oversiden nedad i hævekurven, vend siderne af viskestykket ind over dejen, så den er pakket ind, og sæt den på køl i 12-24 timer.

Bagning
Tag dejen ud af køleskabet, ca. 1 time før du skal bage brødet. Sæt en støbejernsgryde med låg i ovnen, og varm ovnen op til højeste temperatur. Tag den varme gryde ud af ovnen (pas på – den er MEGET varm!), og løft låget af. Læg dejen forsigtigt i gryden, og læg låget på. Sæt gryden ind i den varme ovn, og bag det i 10 minutter. Skru ned til 230°, og bag brødet i 5 minutter mere. Tag låget af gryden, og bag brødet yderligere 30-35 minutter (måske mere), til det lyder hult, når du banker på det, og det er blevet flot mørkebrunt (eller til brødet har en kernetemperatur på 99- 100°).