arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Det skal du bruge: 

350 g hvedemel
50 g fuldkornshvedemel 

280 g vand 

100 g ung surdej, se opskrift her
5 g gær 

10 g salt 

100 g kartofler

Sådan gør du: 

Kartoflerne
Skær kartoflerne i mindre både og bag dem ved 200 ° C i lidt olie og salt til de lige er møre. Lad dem køle af.

Brøddej (på maskine, se tip for håndæltning).

Rør koldt vand, surdej og gær sammen i røreskålen. Tilsæt mel og salt, og sæt røreskålen i maskinen sammen med maskinens dejkrog. Ælt dejen igennem på den laveste hastighed et minuts tid for lige at samle dejen, uden at melet flyver til alle sider. Sæt farten på maskinen op, og ælt dejen godt igennem. Hold øje med, hvornår dejen slipper røreskålens sider helt og samler sig om dejkrogen – det tager ca. 12 -15 minutter, men kig på dejen ikke på uret! 
Når dejen slipper, stopper du maskinen med det samme, ellers risikerer du at overælte dejen.


Kom de afkølede kartofler i dejen og fordel dem forsigtigt med en grydeske eller hånden.

Hævning

Gnid indersiden af en skål eller en plastbeholder med olie. Kom den færdigæltede dej i skålen, og læg låg eller film over, så dejen ikke tørrer ud. Sæt et mærke eller en elastik omkring skålen dér, hvor dejen når op til, så du kan se, hvor du startede – og stil dejen til hævning på køkkenbordet.

Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet. Stil den derefter i køleskabet, og lad den hæve i mindst 24 timer til ca. dobbelt størrelse. Det kan være en god idé at tjekke dejen et par timer inden, du har tænkt dig at bage brødet. Hvis dejen ikke har hævet nok, kan du tage den ud af køleskabet og lade den hæve et par timer på køkkenbordet ved stuetemperatur, så gærcellerne lige ”vågner” og dejen hæver færdig.

Bagning

Det er vigtigt, at ovnen er brændende varm, når brødet skal bages. Sæt en bage-/pizzasten ind i midten af ovnen, og tænd ovnen på maks. temperatur (250-275°) ca. 30 minutter før du begynder at forme brødet. 
Hvis du ikke har en bagesten, kan du få næsten den samme effekt ved at sætte en flad bageplade ind midt i ovnen med bagsiden opad og lade den varme med op. 

Drys rigeligt med mel på køkkenbordet, og vend forsigtigt dejen ud af beholderen uden at slå luften ud af dejen. Told dejen en enkelt gang ind over sig selv. Pas på der ikke kommer mel mellem lagene. Drys lidt mel på toppen af dejen. Løft forsigtigt dejen over på et stykke bagepapir ved hjælp af hånden.

Skub forsigtigt bagepapiret med dejen ind på den varme bageplade eller bagesten i ovnen; det kan du gøre med en bagespade, bagsiden af en bageplade, et skærebræt eller et stykke pap – f.eks. låget fra en pizzaæske.



Bag brødet i ca. 5 minutter ved ovnens højeste varme (250-275°). Sænk derefter temperaturen til ca. 230°. Vi siger cirka, fordi ovne er forskellige og bager forskelligt, og derfor kan den reelle temperatur være markant anderledes i din ovn – og dermed er der også forskel på, hvor længe brødet er om at blive bagt. Så bagetemperaturer og bagetider er cirkatider.

Bag brødet til kernetemperaturen er oppe på 99-100°, det tager ca. 40-45 minutter. Brødet skal lyde hult, når du banker på det, og ikke føles for tungt.

TIP Du kan godt ælte dejen i hånden, hvis du ikke har en røremaskine. Rør – eller nærmest pisk – dejen med en flad grydeske, samtidig med at du med mellemrum skraber dejen ned fra kanterne af skålen, så der arbejdes luft ind i den. Du skal baske løs i 10 -15 minutter eller længere med et par indlagte pauser, til dejen har forvandlet sig fra melklister til en glat, blank og smidig dej, der slipper skålens sider.