arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Det skal du bruge:

400 g bagekartofler
1 porre
1 spsk. smør
3 kviste timian
1 fed hvidløg
havsalt og friskkværnet peber
7 dl vand
½ dl piskefløde
200 g frisk stenbiderrogn, renset for hinder (se kokketip nederst)
1 potte dild

Sådan gør du:

Skræl og skær kartoflerne ud i tynde skiver, kom dem i en skål med koldt vand, og lad kartoffelskiverne udvande i 10 min. Skær porren ud i tynde ringe, og skyl dem godt igennem i koldt vand, så al jorden kommer ud. Afdryp kartoffel og porre grundigt, og kom dem i en gryde med smeltet smør. Sauter grønsagerne i 3-4 min., indtil de falder lidt sammen. Krydr med plukket timian, hakket hvidløg, salt og peber, og sauter i yderligere 1 min. Tilsæt vand, og lad suppe koge i 15-20 min. på lavt blus, indtil kartoffelskiverne er helt møre. Tilsæt piskefløde og kog i yderligere 5 min. Tag gryden af varmen, og hæld suppen i en blender. Blend suppen, til den er glat, men ikke for længe, da den så kan blive ”lang” og klistret i konsistensen. Kom suppen tilbage i gryden, varm den igennem, og smag til med salt og peber. Server suppen i dybe tallerkner med en god skefuld stenbiderrogn og plukket dild på toppen. Spis groft brød til.

TIP RENSNING AF STENBIDERROGN: Stenbiderrogn holdes sammen af store hinder, der ikke forhøjer spiseoplevelsen. Det er ret nemt at fjerne hinderne selv, og så er det noget billigere end at købe den kostbare rogn i renset form hos fiskemanden. Gør sådan her: Fjern de yderste grove hinder med fingrene. Kom rognen i en skål med lidt koldt vand og salt. Pisk herefter med et piskeris, så alle hinderne hænger fast i piskeriset i stedet for at omslutte rognen. Pil hinderne af piskeriset et par gange undervejs, til alle hinderne er væk fra rognen. Her plejer jeg at lade rognen stå i en skål med rindende vand under vandhanen et par minutter, og når der ikke kommer hinder med ud i vasken, når vandet løber over, er rognen renset. Hæld så rognen i en sigte, og lad den stå lidt, til alt vandet er dryppet fra. Krydr så med salt – så er stenbiderrognen klar til servering. Du kan opbevare rognen i køleskabet i et par dage. Og du kan faktisk også godt fryse den ned.

Relaterede opskrifter