arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Du skal bruge:

240 g blødt smør
160 g flormelis
60 g mandelmel eller fintblendede smuttede mandler
2 mellemstore æg
Kornene af ½ vaniljestang
470 g hvedemel
1 tsk. fint salt

Desuden
Bønner eller riskorn (til at holde tærtebunden nede ved bagning)

Sådan gør du:

Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 120 g af hvedemelet i en røreskål, og rør det sammen – enten på røremaskine eller med en elpisker med dejkroge. Pas på ikke at piske blandingen. Tilsæt de resterende 350 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt, men grundigt, sammen. Del portionen i to lige store dele, og rul dejen ud i 2,5 mm tykkelse mellem to stykker bagepapir. Læg det ene hold dej og papir over på en lille plade eller bakke, sæt den i køleskab, og lad dejen hvile i minimum 1 time. Læg den anden dej i fryseren, så har du den til en anden god gang. Forvarm ovnen til 180° ved varmluft. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den temperere en smule. Beklæd en tærteform med løs bund med dejen. Buk forsigtigt dejen rundt om formens kant. Kør med en kagerulle hen over formens øverste kant, så du trimmer dejen af. Ret til med fingerspidserne. Prik bunden flere steder med en gaffel. Beklæd den med et stykke alufolie, og fyld formen op med tørrede bønner eller riskorn, hvis du skal bage mørdejen før videre brug.

Mørdejen er den, jeg oftest bruger – både hjemme og i Meyers Bageri. Den er pakket med smør, mandler og vanilje, og det er min erfaring, at dejen bliver bedst, når den laves i netop de forhold, der er anført i opskriften. Ergo er opskriften til to tærtebunde. Eventuelt overskydende dej kan du smide i fryseren i udrullet form mellem to stykker bagepapir – her kan det holde sig en måneds tid uden konsekvenser for den færdige mørdejsoplevelse. Claus Meyer

Bag bunden midt i ovnen i ca. 20 minutter (medmindre andet er beskrevet i den opskrift, du følger). Tag formen ud, fjern forsigtigt alufolien med de tørrede bønner, stil formen tilbage i ovnen, og lad den få lidt farve i 5-10 minutter.

Hvis bunden finder på at løfte sig, så skynd dig at prikke forsigtigt med en gaffel for at lukke luften ud. Tag formen ud, og stil den til afkøling på en bagerist. Denne mørdej egner sig fantastisk til tærter, men du kan også bage småkager af dejen. Brug dem f.eks. som sprødt tilbehør til is eller chokolademousse.