arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Det skal du bruge:

700-800 g svinenakkefilet
1½ tsk. fint salt
2 løg 1 pilsnerøl (33 cl)
2 dl æblemost
1½ liter kyllingebouillon eller vand
5 nelliker
2 laurbærblade
½ spidskål
2 kg ærter i bælg
4 håndfulde spinat
600 g nye små kartofler
40 g smør
40 g hvedemel
2 dl piskefløde
3 cm peberrod
½ dl koncentreret hyldeblomstsaft
½ dl hyldeblomsteddike eller en anden lys eddike

Desuden 
havsalt
friskkværnet peber
1 håndfuld hyldeblomster, hvis du har det
1 håndfuld skovsyre, hvis du har det

Sådan gør du:

To dage før 
Gnid kødet ind i 1 tsk. fint salt og lidt friskkværnet peber. Dæk det til, og sæt det i køleskabet i et par dage.

På dagen
Pil løgene, og snit dem groft. Kom kødet i gryden sammen med pilsner, most og bouillon. Kog langsomt væsken op, skum urenheder af, og kom nelliker og laurbærblade i gryden. Lad simre i op til 2-2½ time, og skum urenheder af overfladen undervejs. Kødet må gerne blive så mørt, at det kun lige holder sammen. Sigt ca. 1 liter af kogelagen over i en ren gryde, og kog ind til ca. 7 dl, så du får en kraftigere bouillon (gem resten af bouillonen til noget andet lækkert). Skyl og snit spidskålen groft, og bælg ærterne. Skyl spinaten fri for jordrester, og kør den tør i en salatslynge, hvis du har en. Ellers så dup den i et viskestykke. Vask og skrub kartoflerne helt rene og fine. Kog dem i 10-12 minutter i saltet vand, sluk for varmen, og lad kartoflerne trække i kogevandet under låg i lige så lang tid. Hæld vandet fra, og hold dem lune. Smelt smørret i en ren gryde, og tilsæt melet under omrøring. Tilsæt 6 dl af den reducerede bouillon lidt efter lidt, mens du pisker i gryden. Kog sovsen op sammen med fløden. Kog sovsen igennem ved svag varme i 10-15 minutter. Damp grønsagerne i den sidste dl bouillon – begynd med at komme spids- kålen i gryden, derefter ærterne og til sidst spinaten. Læg låg på gryden, og damp i et par minutter. Sigt overskydende væde fra dampningen ned i sovsen. Skræl peberroden, og riv den ned i sovsen. Lun derefter kun sovsen forsigtigt ved svag varme, da peberroden ellers kan miste sin styrke. Smag sovsen til med salt og generøse mængder af friskkværnet peber, og giv sovsen sursød karakter med hyldeblomstsaft og hyldeblomsteddike.  

Pluk forsigtigt hyldeblomstbuketterne af stilkene. Skyl skovsyren, og tør den forsigtigt i et viskestykke. Pluk kødet i store flotte stykker, og vend det med grønsager, kartofler og den varme sovs. Anret det hele på et stort flot fad, og dekorer smukt med hyldeblomsterne og skovsyren, og server retten.