arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Meyers-Venues-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Det skal du bruge:

1 pose Ølandshvedebrødsblanding
550 g vand
10 g gær (gerne økologisk)
Desuden lidt ekstra mel til at drysse på bordet

Sådan gør du:

Du kan ælte dejen på tre forskellige måder som du kan se nedenunder. Når du har æltet dejen er fremgangsmåden med hævning og bagning bagefter helt den samme for alle tre. Her kan du se de tre muligheder:

I hånden – den blide metode
Med denne metode får du en god fornemmelse af, hvordan dejen og glutennettet langsomt udvikler sig. Samtidig kræver metoden et minimum af armkræfter – du skal bare have lidt god tid. Det tager ca. 4 timer i det hele, hvor du med jævne mellemrum – ca. hver halve time – løfter lidt i dejen og giver den et par sekunders opmærksomhed. Så denne metode passer fint til en sommerhustur – eller når der alligevel er reklamer under filmen i fjernsynet.

I hånden – den hurtige metode
Med denne metode prøver du mere eller mindre at agere røremaskine med en grydeske det tager ca. 15-20 minutter det kan være lidt hårdt for armene og du får sved på panden. Hvis I er to, der bager sammen, kan I skiftes til at røre og hvile – samarbejde gør dejen ekstra god!

I røremaskine
En røremaskine ælter dejen relativt hurtigt – på ca. 12-15 minutter – og du slipper for ømme arme og sved på panden. Til gengæld kan du komme til at ælte dejen for meget, hvilket praktisk talt er umuligt ved håndæltning. Vær opmærksom på at hvis de røreskål er mindre end 5 liter (fx Kitchen Aid) kan du ikke have hele opskriftsmængden i røreskålen. Her bliver du nødt til at lave halv portion eller så køre to deje hvis du vil lave brød af hele posen.

Når du har valgt, hvilken æltemetode, du vil bruge, kan du starte med at blande din dej på en af de tre nedenstående metoder:

Sådan gør du:

I hånden – den blide metode
Med denne metode får du en god fornemmelse af, hvordan dejen og glutennettet langsomt udvikler sig. Samtidig kræver metoden et minimum af armkræfter – du skal bare have lidt god tid. Det tager ca. 4 timer i det hele, hvor du med jævne mellemrum – ca. hver halve time – løfter lidt i dejen og giver den et par sekunders opmærksomhed. 

I hånden – den hurtige metode
Sørg for at vandet er lunkent og rør gæren godt ud i vandet. Tag et stort dejfad, kom vandet i dejfadet og bland ølandhvedemelsblandingen i vandet. Rør – eller nærmest pisk – dejen med en flad grydeske, samtidig med at du med mellemrum skraber dejen ned fra kanterne af skålen, så der arbejdes luft ind i den. Du skal baske løs i 15 minutter eller længere med et par indlagte pauser, til dejen har forvandlet sig fra melklister til en glat, blank og smidig dej, der slipper fadets sider.

Maskinæltning
Sørg for at vandet er koldt og rør gæren godt ud i vandet. Tag røreskålen, kom vandet i dejfadet og bland ølandshvedemelsblandingen i vandet. Sæt røreskålen i maskinen sammen med maskinens dejkrog, og ælt dejen igennem på den laveste hastighed et minuts tid for lige at samle dejen, uden at melet flyver til alle sider. Sæt farten på maskinen op, og ælter dejen godt igennem. Æltetiden vil variere, afhængigt af forholdet mellem mel og vand. Hold øje med, hvornår dejen slipper røreskålens sider helt og samler sig om dejkrogen. Når den gør det, stopper du maskinen med det samme. Så er dejen klar.

Hævning
Gnid indersiden af en skål eller en plastbeholder med olie. Kom den færdigæltede dej i skålen, og læg låg eller film over, så dejen ikke tørrer ud. Sæt et mærke eller en elastisk omkring skålen, der hvor dejen når til – så du kan se, hvor du startede – og stil dejen til hævning. Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet. Stil den derefter i køleskabet, og lad den hæve i mindst 12 timer til ca. dobbelt størrelse, altså 100 % ekstra. Det kan være en god idé at tjekke dejen, et par timer inden du har tænkt dig at bage brødet. Hvis dejen ikke har hævet nok, kan du tage den ud af køleskabet og lade den hæve et par timer på køkkenbordet ved stuetemperatur, så gærcellerne lige "vågner" og dejen hæver færdig. 

Formning og bagning
Det er vigtigt, at ovnen er brændende varm, når brødet skal bages. Sæt en bage-/pizzasten ind i midten af ovnen, og tænd ovnen og sæt den så høj varme som muligt, ca. 30 minutter før du begynder at forme brødet. Hvis du ikke har en bagesten, kan du få næsten den samme effekt ved at sætte en flad bageplade ind midt i ovnen med bagsiden opad, og lade den varme med op. Drys rigeligt med mel på køkkenbordet, og vend forsigtigt dejen ud af beholderen den har hævet i uden at slå luften ud af dejen - dejen vil flyde lidt ud. Del dejen i 2 med en kniv og fold nu den ene dej ind over sig selv, så du får et brød med mel på toppen. Gentag proceduren med den anden dej. Du kan få lidt mere højde på brødene hvis du bruger en bagespartel (se tip nedenunder) Skub forsigtigt bagepapiret med brødene ind på den varme bageplade eller bagesten i ovnen – det kan du gøre med en bagespade, bagsiden af en bageplade, et skærebræt eller et stykke pap – fx låget fra en pizzaæske. Pas på at bagepapiret ikke rører ved ovnens sider Bag brødene i ca. 5 minutter ved ovnens højeste varme (250-275°). Sænk derefter temperaturen til ca. 230°. Vi siger cirka, fordi ovne er forskellige og bager forskelligt, og derfor kan den reelle temperatur være markant anderledes i din ovn – og dermed er der også forskel på, hvor længe brødet er om at blive bagt. Så bagetemperaturerne og bagetider er cirka tider. Bag brødene til de flotte mørkebrune og lyder hult når du banker på dem og ikke føles for tunge - det tager ca. 30-40 minutter. Den bedste og sikreste måde at tjekke om brødet er færdigbagt, er at bruge et termometer til at tjekke brødet (se tip nedenunder) 

TIP Bagespartel Drys rigeligt med mel på køkkenbordet, og vend forsigtigt dejen ud af beholderen den har hævet i uden at slå luften ud af dejen - dejen vil flyde lidt ud. Hak dejen over i to dele med bagespartelen. Fold dejene en enkelt gang ind over sig selv. Pas på der ikke kommer mel imellem lagene. Drys lidt mel på toppen af dejen. Brug din spartel, og spænd forsigtigt dejen op ved at skubbe siderne af dejen ind under sig selv. Løft forsigtigt dejen over på et stykke bagepapir ved hjælp af hånden og bagespartlen

TIP Termometer Det er svært at sætte en præcis tid på, hvor lang tid det tager at bage brødet da ovne varierer meget i styrke og du kan ikke altid stole på ovnens termostat. Derfor er det allerbedste at bruge et digitaltermometer til at finde ud af, om brødet er bagt færdigt. Tjek første gang efter 30 minutter ved at stikke termometeret ind præcis i centrum af brødet, og tag brødet ud, når temperaturen er kommet op på 100° – så er brødet bagt.