arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Det skal du bruge:

Ung surdej
½ dl hvede-opbevaringssurdej
1 dl vand
½ dl hvedemel
½ dl fuldkornsølandshvedemel

Brøddej
5½ dl koldt vand
½ dl ung surdej
5 g gær
150 g fuldkornsølandshvedemel
450 g hvedemel
15 g salt

Fyld
300 g kolde, kogte kartofler, skåret i terninger på 1 × 1 cm
150 g Vesterhavsost, skåret i terninger på 1 × 1 cm
evt. løvstikke, ramsløg eller frisk rosmarin

Sådan gør du:

Ung surdej
Frisk din opbevaringssurdej op, ca. 8 timer inden du skal lave brøddejen. Pisk ingredienserne sammen i en lille skål med løstsiddende låg, og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur. Den del af den unge surdej, du ikke bruger i brøddejen her, er nu din opbevaringssurdej til næste gang, du skal bage.

Brøddej
Kom vand og surdej i et stort dejfad. Tilsæt gær, de to slags mel og salt. Rør – eller nærmest pisk – dejen med en flad grydeske, samtidig med at du med mellemrum skraber dejen ned fra kanterne af skålen, så der arbejdes luft ind i den. Du skal baske løs i 10 minutter eller længere med et par indlagte pauser, til dejen har forvandlet sig fra melklister til en glat, blank og smidig dej, der slipper fadets sider.

Hævning
Gnid indersiden af en skål eller en plastbeholder med olie. Kom den færdigæltede dej i skålen, og læg låg eller film over, så dejen ikke tørrer ud. Sæt et mærke eller en elastisk omkring skålen, der hvor dejen når til – så du kan se, hvor du startede – og stil dejen til hævning. Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet. Stil den derefter i køleskabet, og lad den hæve i mindst 12 timer til ca. dobbelt størrelse, altså 100 % ekstra. Det kan være en god idé at tjekke dejen, et par timer inden du har tænkt dig at bage brødet. Hvis dejen ikke har hævet nok, kan du tage den ud af køleskabet og lade den hæve et par timer på køkkenbordet ved stuetemperatur, så gærcellerne lige “vågner”, og dejen hæver færdig.

Bagning
Det er vigtigt, at ovnen er brændende varm, når madbrødene skal bages. Så tænd ovnen, ca. 30 minutter før du har tænk dig at sætte brødene i ovnen. Sæt ovnen på højeste varme (250°-275° i de fleste hjemmeovne). Smør 8 små forme med en diameter på 12 cm – aluforme eller faste forme – med smør eller olie. Form dejen, og hak den forsigtigt i 8 stykker. Flyt dejen over formene, og tryk den forsigtigt ned. Tryk kartofler og ost lidt ned i dejen. Lad formene stå på køkkenbordet, til dejen er hævet op igen. Bag brødet i ca. 5 minutter ved ovnens højeste varme (250-275°). Sænk derefter temperaturen til ca. 230°. – det tager ca. 20 minutter. Når brødet lyder hult, når du banker på det, og det har fået en pæn, mørkebrun farve, plejer det at være bagt færdigt - det tager ca. 20 minutter. Hvis du er lidt usikker, vil vi anbefale, at du bruger et termometer til at måle temperaturen de første gange, du bager. Stik spidsen af termometeret ind lige præcis i centrum af brødet, hvor temperaturen skal være 99-100°.

TIP Du kan også bage madbrødene i en stegepande, som kan tåle at komme i ovnen. Smør panden med lidt olie, hvis den ikke har slip let-belægning. Kom dejen i panden, og tryk den ned med fingrene, som du har dyppet i lidt olie. Tryk fyldet ned i brødet, drys med salt, og dryp med lidt olie. Steg madbrødene i ovnen ved 250° i ca. 20 minutter.