Tilbage til opskrifter

Purpurhvedebrød

  • Purpurhvedebrød

Purpurhvede er en hvedesort med en stor aroma og fremragende bageegenskaber. Kliddet har et højt indhold af det rød-lilla farvestof anthocyanin, som giver fuldkornsmelet, og dermed også det færdige brød, et lilla skær. Anthocyanin findes også i fx rødkål og brombær, og det anses for at virke som antioxidant. Valnødder og tørrede tranebær giver både ekstra smag, knas og konsistens i brødet, og tranebærsaften giver farven et yderligere løft.

Sådan gør du

Brøddej

Bland alle ingredienserne på nær valnødder og tørrede tranebær, og ælt dejen færdig. Vend forsigtigt valnødder og tørrede tranebær i dejen, og rør den igennem, til alt er jævnt fordelt. Hvis du ælter på maskine, tager det ca. 10 sekunder på laveste hastighed.

Hævning

Gnid indersiden af en skål eller en plastbeholder med olie. Kom den færdigæltede dej i skålen, og læg låg eller film over, så dejen ikke tørrer ud. Sæt et mærke eller en elastisk omkring skålen, der hvor dejen når til – så du kan se, hvor du startede – og stil dejen til hævning. Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet. Stil den derefter i køleskabet, og lad den hæve i mindst 12 timer til ca. dobbelt størrelse, altså 100 % ekstra. Det kan være en god idé at tjekke dejen, et par timer inden du har tænkt dig at bage brødet. Hvis dejen ikke har hævet nok, kan du tage den ud af køleskabet og lade den hæve et par timer på køkkenbordet ved stuetemperatur, så gærcellerne lige "vågner", og dejen hæver færdig.

Bagning

Drys med birkes og bag brødet i ca. 5 minutter ved ovnens højeste varme (250-275°). Sænk derefter temperaturen til ca. 230°. Når brødet lyder hult, når du banker på det, og det har fået en pæn, mørkebrun farve, plejer det at være bagt færdigt - det tager ca. 30 minutter for 2 små og 40-45 minutter for 1 stort. Hvis du er lidt usikker, vil vi anbefale, at du bruger et termometer til at måle temperaturen de første gange, du bager. Stik spidsen af termometeret ind lige præcis i centrum af brødet, hvor temperaturen skal være 99-100°.

Ingredienser

Brødej

5 ½ dl koldt vand
½ dl "ung surdej"
10 g tranebærsaft (kan undværes, men løfter brødets farve)
5 g gær
500 g hvedemel
100 g fuldkornspurpurhvedemel
15 g salt
40 g valnødder
40 g tørrede tranebær

Drys

blå birkes

Find opskriften i Meyers Bageskole

Find bogen her