arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Det skal du bruge:

Ung surdej
½ dl surdej
1 dl vand
½ dl hvedemel
½ dl fuldkornsølandshvedemel

Brøddej
5½ dl koldt vand
½ dl ung surdej
10 g tranebærsaft (kan undværes, men løfter brødets farve)
5 g gær
500 g hvedemel
100 g fuldkornspurpurhvedemel
15 g salt
40 g valnødder
40 g tørrede tranebær

Drys
Blå birkes

Sådan gør du:

Frisk din surdej op, ca. 8 timer inden du skal lave brøddejen.

Brøddej
Bland alle ingredienserne på nær valnødder og tørrede tranebær, og ælt dejen færdig. Vend forsigtigt valnødder og tørrede tranebær i dejen, og rør den igennem, til alt er jævnt fordelt. Hvis du ælter på maskine, tager det ca. 10 sekunder på laveste hastighed.

Hævning
Gnid indersiden af en skål eller en plastbeholder med olie. Kom den færdigæltede dej i skålen, og læg låg eller film over, så dejen ikke tørrer ud. Sæt et mærke eller en elastisk omkring skålen, der hvor dejen når til – så du kan se, hvor du startede – og stil dejen til hævning. Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet. Stil den derefter i køleskabet, og lad den hæve i mindst 12 timer til ca. dobbelt størrelse, altså 100 % ekstra. Det kan være en god idé at tjekke dejen, et par timer inden du har tænkt dig at bage brødet. Hvis dejen ikke har hævet nok, kan du tage den ud af køleskabet og lade den hæve et par timer på køkkenbordet ved stuetemperatur, så gærcellerne lige "vågner", og dejen hæver færdig.

Bagning
Drys med birkes og bag brødet i ca. 5 minutter ved ovnens højeste varme (250-275°). Sænk derefter temperaturen til ca. 230°. Når brødet lyder hult, når du banker på det, og det har fået en pæn, mørkebrun farve, plejer det at være bagt færdigt - det tager ca. 30 min. for 2 små og 40-45 min. for 1 stort. Hvis du er lidt usikker, vil vi anbefale, at du bruger et termometer til at måle temperaturen de første gange, du bager. Stik spidsen af termometeret ind lige præcis i centrum af brødet, hvor temperaturen skal være 99-100°.