arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Du skal bruge:

1 pose rugbrødsblanding, 1 kg
9,5 dl koldt vand
10 g gær
2 forme på mindst 1,6 liter

1 pose rugbrødsblanding, 650 g
6 dl koldt vand
6-7 g gær
1 form på ca. 1 liter

 

Sådan gør du:

Der er to måder du kan lave rugbrødsopskriften på:

1. Du rører rugbrødsdejen sammen og kommer dejen i formen sætter og sætter formen i køleskabet i mindst 12 timer. Tager formen ud af køleskabet lader den stå og temperere lidt ved stuetemperatur og bager brødene i en varm ovn.

2. Du laver en rugbrødsdej lader den stå i skålen og 10 timer kommer du gær i dejen, rør den i gennem og kommer dejen i formen og lader den hæve i et par timer og bager den i en varm ovn.

Begge opskrifter kræver at du begynder mere end 12 timer inden du bager rugbrødet. I udgave 1 er der en lille smule mindre arbejde i, fordi du rører det hele sammen på en gang, men i udgave 2 er det nemmere at ramme et godt resultat fordi den måde rugbrødet hæver på her gør at du få den optimale hævetid på rugbrødet.

Udgave 1

Dag 1
Opløs gæren i vandet i en stor skål. Tilsæt derefter posens indhold, og rør dejen godt igennem med en røreske eller i en røremaskine i ca. 5 minutter. Smør de to rugbrødsforme med smør. Del dejen i de to forme og glat overfladen af dejen ud med en gummiskraber som du dypper i vand inden du glatter ud. På den måde får du en fin glat overfladen på dejen. Dæk formene til med plastikfilm og sæt en elastik rundt om formen, så plastikfilmen bliver spændt godt ud. Lad rugbrødet stå ved stuetemperatur i en time og sæt så formene i køleskabet. Lad dem stå i køleskabet i min. 12 timer eller gerne natten over.

 

Dag 2
Tag rugbrødene ud af køleskabet og varm ovnen op til 230 °C Sæt rugbrødene ind i ovnen og bag dem 10 minutter ved de 230 °C og sæt så så temperaturen ned til 180 °C. Bag rugbrødene yderligere 50 minutter (nedenunder kan du se et godt tip om at bruge termometer) Tag rugbrødene ud af oven, ud af formene og op på en rist så brødene kan køle af. Hvis du vil have en mere blød skorpe på rugbrødene, kommer du brødene tilbage i formen efter ca. 10 minutter, det giver lidt kondens på overfladen og en blødere skorpe.

Udgave 2

Dag 1 (eller 12-15 timer inden du bager rugbrødet)
Bland posen indhold med 800 g vand i en skål, og rør det hele godt igennem så der ikke er nogle klumper i dejen. Dæk skålen med køkkenfilm eller et viskestykke.

Dag 2
Opløs 10 g i 100 g vand, og rør det i rugbrødsdejen. Smør de to rugbrødsforme med smør. Del dejen i de to forme og glat overfladen af dejen ud med en gummiskraber som du dypper i vand inden du glatter ud. På den måde får du en fin glat overfladen på dejen. Dæk formene til med plastikfilm og sæt en elastik rundt om formen, så plastikfilmen bliver spændt godt ud. Lad nu rugbrødene hæve til du kan se 5-6 små knappenålshuller på ovefladen af dejen. Så skal rugbrødet i ovnen. På det tidspunkt skal ovnen være varmet op til 230 °C og klar (du kan evt. tænde ovnen når du kan se det første lille hul i overfladen – du kan også tænde den i god tid for at være sikker på at den er klar når du har de 5-6 huller). Sæt rugbrødene ind i ovnen og bag dem 10 minutter ved de 230 °C og sæt så så temperaturen ned til 180 °C. Bag rugbrødene yderligere 50 minutter (nedenunder kan du se et godt tip om at bruge termometer). Tag rugbrødene ud af oven, ud af formene og op på en rist så brødene kan køle af. Hvis du vil have en mere blød skorpe på rugbrødene, kommer du brødene tilbage i formen efter ca. 10 minutter, det giver lidt kondens på overfladen og en blødere skorpe. Skær først i rugbrødet dagen efter.

Opbevaring af rugbrødene
Den bedste måde at få rugbrødet til at holde sig mest saftigt på er at opbevare det indpakket ved stuetemperatur. Alternativet er at have rugbrødet pakket ind og i køleskabet, her holder det sig i længere tid end ved stuetemperatur, men desværre føles rugbrød der har været i køleskabet meget tørt i munden. Så du får det saftigste rugbrød hvis du har det ude ved stuetemperatur og undgår køleskabet. Og du får et rugbrød der holder sig længst tid hvis du opbevarer det i køleskabet. Hvis du har bagt to rugbrød, kan et godt kompromis være at du har det ene rugbrød ved stuetemperatur og det andet i køleskabet. Så begynder du med det du har liggende ved stuetemperatur og når det er spist, fortsætter du med det rugbrød du har i køleskabet. Brug termometer til at få den perfekte bagetid Det er svært at sætte en præcis tid på, hvor lang tid det tager at bage et rugbrød, men regn med en samlet bagetid på 50-60 minutter for et rugbrød på 1 kg. Ovne varierer meget i styrke, brødets størrelse og form varierer, og du kan ikke altid stole på ovnens termostat. Derfor er det allerbedste at bruge et digitaltermometer til at finde ud af, om brødet er bagt færdigt. Tjek første gang efter 40-45 minutter ved at stikke termometeret ind præcis i centrum af brødet, og tag brødet ud, når temperaturen er kommet op på 97° – så er brødet bagt. Pas på ikke at bage rugbrødet for længe, for så får du en tør krumme.

TIP Ønsker du et mere syrligt brød, kan du med fordel lade brødene stå længere tid i køleskabet inden de bages. Op til 48 timer