arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Meyers-Venues-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Det skal du bruge:

Rugbrødsbunde
5 mellemstore æg
100 g rørsukker
100 g brun farin
1 spsk. kakao
4 spsk. majsstivelse
2 tsk. bagepulver
125 g revet, daggammelt rugbrød uden kerner
smør og sukker til formen

Kagecreme
1/2 vaniljestang
25 g sukker
1 dl mælk
1 dl fløde
2 æggeblommer
5 g majsstivelse

Syltede solbær
1 vaniljestang
750 g sukker
900 g solbær (ribbet vægt)

Pynt
2 dl fløde
pisket til let skum
mørk chokolade
1 springform, ca. 25 cm i diameter

Sådan gør du:

Rugbrødsbunde
Forvarm ovnen til 150º. Smør springformen med smør, og drys med lidt sukker. Hæld det overskydende sukker væk. Pisk æg, rørsukker og brun farin sammen, til det er meget luftigt. Sigt kakao, majsstivelse og bagepulver sammen, og vend det i æggemassen. Vend til sidst rugbrødet i – og her er det vigtigt, at det er tørt rugbrød, du bruger, for det skal kunne suge væsken i dejen. Kom rugbrødsdejen i springformen, og bag den i midten af ovnen i ca. 50 minutter. Tag den færdige kage ud af ovnen, og afkøl den på en bagerist.

Kagecreme
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas kornene sammen med lidt af sukkeret med den flade side af kniven, så kornene skilles ad. Bland vaniljesukkeret med resten af ingredienserne til cremen i en gryde, og varm op under omrøring, indtil cremen begynder at tykne. Lad cremen koge i 1 minut. Hæld cremen i en skål, og lad den køle af. Hvis du ikke gider skind på cremen, så læg et stykke husholdningsfilm helt ned oven på cremens overflade – det er lige til at trække af, når cremen er kold.

Syltede solbær
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas igen kornene sammen med lidt af sukkeret med den flade side af kniven, så kornene skilles ad. Kom solbær, sukker, vaniljesukkeret og vaniljestangen i en gryde, og bring det hele i kog. Lad det småkoge i 10–15 minutter. Tag gryden fra varmen, og hæld de syltede solbær på rene glas. Lad solbærrene afkøle. Når bund, creme og sylt er afkølet, så flæk kagebunden på midten, og læg den sammen med creme og solbærsylt – syltet nederst, så det kan væde bundene (der er i øvrigt mere sylt, end du skal bruge til lagkagen; gem det til yoghurt eller is en anden god dag). Stil lagkagen på køl indtil servering. Så tæt på servering, som det er muligt for dig, skal du pynte kagen. Først skal den dækkes med letpisket flødeskum, og dernæst skal den have et gavmildt riv chokolade. Og så er der rugbrødslagkage.

TIP Der er også andre bær, der klæder de mørke, dybe toner i rugbrødslagkagen, f.eks. brombær eller blåbær – som du også kan lave kompot af. At bruge friske bær i sæsonen er selvfølgelig helt vidunderligt, mens ellers er det også fint at bruge af fryserens forråd til et sylt som dette. Er der børn i selskabet, gør jeg det ikke, men ellers kan jeg godt finde på at komme et skvæt rom i de syltede solbær. Claus Meyer