arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Meyers-Venues-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Det skal du bruge:

4 stk. t-bone steak (3-400 g pr. stk.)
havsalt og friskkværnet peber
frisk timian
1 spsk. rapsolie

Kartoffelfondant
6 store bagekartofler
1 spsk. rapsolie
2 fed hvidløg
5 kviste timian
2 dl hønsebouillon
havsalt og friskkværnet peber

Bordelaise-sovs
2 store skalotteløg
2 fed hvidløg
lidt rapsolie
5-6 kviste timian
2 laurbærblade
1 flaske rødvin
1 dl rødvinseddike
5 dl hønse- eller kalvebouillon 
2 skalotteløg (yderligere)
1 dl portvin
50 g oksemarv
50 g koldt usaltet smør, i små tern
1 spsk. gastrik 

Sådan gør du:

T-bone steak
Lav et par ridser i fedtkanten på t-bonen – på den måde undgår du at bøffen 'trækker sig op', når du bruner den på panden. Brun bøfferne på en varm pande i lidt olie, i ca. 1 min. på hver side, til de får en flot gylden stegeskorpe. Tag bøfferne af panden, og læg dem på en rist med en bradepande under. Krydr med salt, peber og timian, sæt bøfferne i ovnen ved 180° og steg dem i 5-7 min. Bøfferne er nu mediumrøde og saftige. Ovnstegningen på risten gør, at du bedre bevarer stegeskorpen på begge sider af bøffen, og derved beholder saften i kødet. Server bøfferne med kartoffelfondant og bordelaise-sovs. 

Kartoffelfondant
Skræl kartoflerne, og halver dem, så du får 12 små kartoffeltårne. Varm en sauterpande op, kom først olie på, så kartofler, og brun dem grundigt på alle sider. Tilsæt hele fed hvidløg, timian og hønsebouillon, og krydr med salt og peber. Sæt kartoflerne i ovnen i panden, og bag/braiser dem ved 170° i 20-25 min. Det er vigtigt at kartoflerne bliver vendt 3-4 gange under tilberedningen - på den måde bliver de jævnt tilberedt og suger al hønsebouillon og smag til sig. Tag kartoflerne ud, og server dem. Kartoflerne kan i øvrigt godt laves i forvejen og så lunes forsigtigt op, når de skal bruges. 

Bordelaise-sovs
Hak skalotteløg og hvidløg groft, og sauter dem i ganske lidt olie i et par min. i en forvarmet gryde, uden at det brænder på. Tilsæt timian og laurbærblade og derpå vin og rødvinseddike. Kog ind til en tredjedel. Tilsæt bouillonen, og kog ind, til sovsen har fået en tæt, blank konsistens, og smagen er tilpas fortættet, om end måske lidt rå.

Hak de 2 skalotteløg fint, mens sovsen koger ind, og kom dem i en ny gryde. Tilsæt portvin, og kog vinen helt ind i løgene, til det begynder at karamellisere. Tag løgene af varmen.

Bring en tredje gryde med letsaltet vand i kog. Kom marvstykkerne ned i vandet, og blancher dem i ca. 30 sek. i det kogende vand. Tag marven op, og skær den ud i tynde skiver. 

Sigt den reducerede sovs gennem en fin sigte og over i en mindre kasserolle, og pisk det kolde smør i tern i sovsen. Juster med salt og peber, måske lidt mere smør og sandsynligvis 1 spsk. gastrik. Rør til sidst de karamelliserede løg i sovsen sammen med skiver af blancheret marv. Lad sovsen koge i 1 min. med løg og marv, inden den serveres. 

TIP Gastrik kan købes færdig, og ellers kan du lave den selv: Smelt 30 g sukker til let gyldenbrun karamel, tilsæt 1 dl cider- og æbleeddike, og kog det ind til det halve, så du får en let sur-sød sirup, som er god til at justere smagen i sovsen med.