arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Meyers-Venues-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Det skal du bruge:

Cremeux
2 blade husblas
270 g mælkechokolade af god kvalitet (f.eks. Valrhona Jivara 40%)
2½ dl sødmælk
2½ dl piskefløde
½ vaniljestang
6 æggeblommer
50 g sukker

Syltede solbær
375 g sukker
450 g solbær (ribbet vægt)
1-2 håndfuld frisk kørvel

Mørdej
120 g blødt smør

80 g flormelis

30 g mandelmel (eller fintblendede smuttede mandler)

1 mellemstort æg

¼ vaniljestang (vanilje kornene)

235 g hvedemel 

½ tsk. fint salt

Desuden
ca. 125 g mælkechokolade af god kvalitet (f.eks. Valrhona Jivara 40%)
1 tærteform med løs bund (ca. 26 cm i diameter)
Bønner eller riskorn (til at holde bunden nede under bagning)

Sådan gør du:

Dag 1

Cremeux
Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand. Hak chokoladen fint, og kom den i en skål. Kom mælk og piskefløde i en lille kasserolle. Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud, og kom både korn og stang i mælke-/flødebadet. Bring det tæt på kogepunktet. Pisk æggeblommer og sukker sammen, så det kun lige er en ensartet masse. Hæld lidt af den varme mælkefløde ned i æggeblandingen under piskning, og hæld derefter det hele tilbage i kasserollen. Lad cremen legere og tykne under omrøring over svag varme, til den rammer 85° på et termometer. Tag den straks af varmen, sigt den gennem en sigte over en skål. Vej cremen af, så der er 950 g, og tilsæt den knugede husblas – rør rundt, så den opløser sig. Hæld den varme creme over den hakkede chokolade, og rør i midten med en gummidejskraber, til der opstår ensartet masse (på samme måde som ved tilberedelsen af en ganache). Kør til sidst med en stavblender for at få en finere konsistens. Hæld forsigtigt cremen i en tætsluttende, flad beholder, dæk overfladen til med husholdningsfilm, og opbevar cremen i køleskabet til næste dag.

Syltede solbær
Kom solbær og sukker i en gryde. Kom kørvelen i en gazepose, læg den i gryden, og bring det hele i kog. Lad det småkoge i 10-15 minutter. Tag gryden af varmen, fjern kørvelen, og hæld de syltede solbær på rene glas. Sæt de syltede bær i køleskabet til næste dag.


Dag 2
Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 60 g af hvedemelet i en røreskål, og rør det sammen – enten på røremaskine eller med en elpisker med dejkroge. Pas på ikke at piske blandingen. Tilsæt de resterende 175 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt, men grundigt, sammen. Rul dejen ud i 2,5 mm tykkelse mellem to stykker bagepapir. Sæt herefter dejen i køleskab, og lad den hvile i minimum 1 time. Forvarm ovnen til 180° ved varmluft. Beklæd en tærte form med løs bund med dejen – det er nemmest, hvis du har ladet dejen temperere en smule på køkkenbordet, så den ikke kommer direkte fra køleskabet. Buk forsigtigt dejen rundt om formens kant. Kør med en kagerulle hen over formens øverste kant, så du trimmer dejen. Ret til med fingerspidserne. Prik i bunden flere steder med en gaffel. Beklæd den med et stykke alufolie, og fyld formen op med tørrede bønner eller riskorn. Bag bunden midt i ovnen i ca. 20 minutter. Tag formen ud, fjern forsigtigt alufolien med de tørrede bønner, stil formen tilbage i ovnen, og lad den få lidt farve i 5-10 min. Hvis bunden finder på at løfte sig, så skynd dig at prikke med en gaffel for at lukke luften ud. Tag formen ud, stil den til afkøling op en bagerist. Hak mælkechokoladen, og smelt den i en skål over vandbad. Pensl den bagte, afkølede tærtebund med chokolade – det holder bunden sprød, hvis tærten skal have lang levetid (og så smager det lækkert).

Fordel et lag syltede solbær på bunden. Sæt en tylle i en engangssprøjtepose – brug en form du kan lide. Kom cremeuxen i sprøjteposen, klip et hul, og sprøjt den ud på tærten i et fint mønster. Opbevar den færdige tærte i køleskabet, hvis den ikke skal spises lige efter, du har lavet den.

TIP Solbær og lakridssmagende kørvel er skønt sammen, men du kan også bruge estragon eller fennikelfrø – eller helt udelade dette element i kompotten.