arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Meyers-Venues-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

04. april 2019

Cool Beans: Læring gennem mad og måltider

At tilegne sig grundlæggende madkundskaber er en vigtig forudsætning for at leve et sundt liv. Tendensen er dog, at børnene er på vej ud af køkkenet herhjemme. Eksempelvis viser en undersøgelse foretaget af Coop i 2013, at kun 1 ud af 25 danske børn hjælper til med aftensmaden på en almindelig hverdag.

Manglende involvering svækker forudsætningerne for, at de madvaner, børnene udvikler, også ruster dem til at træffe sunde kostvalg. Skolernes hjemkundskab kan i nogen grad være med til at løfte denne opgave, men faget er i dag stærkt nedprioriteret i folkeskolen.

Projektet
På Cool Beans kommer børnene i køkkenet over 10 gange, hvor de hver gang tilbereder et måltid, som de til sidst spiser sammen. Børnene bliver præsenteret for og arbejder med gode friske råvarer og de lærer at færdes hjemmevant i et køkken. Undervejs møder børnene engagerede madfolk i deres lokalområde – som slagtere, bagere, mejerister, kokke mm – og får et indblik i deres arbejde.

Underviserne er lokale lærere og pædagoger, der gennemgår et opkvalificeringsforløb med undervisere fra Meyers Madhus, hvorigennem de rustes til at drive projektet videre selv. Hvert Cool Beans forløb afsluttes med en "Pop-Up restaurant", hvor børnene tilbereder og serverer en middag for deres familie og skolekammerater.

Efter de ti gange er det målet, at børnene har fået en større interesse for og bevidsthed om mad, sundhed og miljø, og ikke mindst en stolthed over at kunne noget i et køkken, som de tager med sig i deres videre færd.

 

Måltidet som læringsredskab
Med madglæden som den centrale drivkraft styrker Cool Beans børns læring i fag som dansk og matematik. Børnene udfordres som en naturlig del af forløbet til at læse, bruge og skrive opskrifter; til at beregne og justere mængder af ingredienser; til at tilrettelægge og udmåle processer i køkkenet mm. Alt dette er integreret i den fælles opgave at skabe og nyde et måltid sammen. Hermed får børn en anden og lystbetonet indgang til læring, og når børnene hjælper hinanden mod et fælles mål i køkkenet styrker det efter vores erfaring ligeledes deres sociale kompetencer.

Kontakt

Cool Beans er udviklet af Meyers Madhus

Seneste nyheder