arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Meyers-Venues-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

14. maj 2019

Madens Folkemøde 

Dagbog fra Madens Folkemøde – dag 1: Midt i alle de seriøse samtaler minder en lille pige os om, at det i virkeligheden bare handler om at stikke fingeren i dejen og smage.

I dag kulminerede måneders forberedelse, visioner og benhårdt arbejde. Madens Folkemøde slog portene op til to dage proppet med velsmag, vidensdeling, vigtige diskussioner og vilde visioner for fremtiden. Alt sammen foldet ud mellem gårdlængerne og markerne i og omkring Engestofte Gods på Lolland.

Hos Meyers har vi en stor aktie i Madens Folkemøde. Ikke blot grundet Claus Meyers store engagement i bestyrelsen og en lang række debatter i løbet af de to dage, men fordi mange af os, der har vores daglige gang i det Meyerske univers, også er valfartet til Sydhavsøerne for at suge til os, dele ud og snakke med. Det med at dele ud, synes vi naturligvis også skal inkludere alle jer, der følger med i, hvad vi går og laver, men som af den ene eller anden årsag ikke har mulighed for at være med til premieren på Madens Folkemøde.

Set med vores briller på, bød førstedagen på et væld af aktiviteter og oplevelser. Der blev snakket mad som løsning på klimakrisen, hvor Meyers Madhus’ faglige rektor, Bo Frederiksen, mindede om, at alle de gode intentioner om plantebaseret mad og økologisk omstilling ingenting er værd, hvis ikke vi også tænker i ”lækkerhed”. Vi må ikke glemme, at mad i sidste ende skal smage godt.

I dag kulminerede måneders forberedelse, visioner og benhårdt arbejde. Madens Folkemøde slog portene op til to dage proppet med velsmag, vidensdeling, vigtige diskussioner og vilde visioner for fremtiden. Alt sammen foldet ud mellem gårdlængerne og markerne i og omkring Engestofte Gods på Lolland. Kaspar Meyers

Anders Hejl, gastronomisk udviklingschef for Meyers Food (dem med vores færdigretter i supermarkederne), holdt et inspirerende oplæg om tempeh. Det er et produkt, der består af fermenterede bønner. I den oprindelige, indonesiske udgave er det sojabønner, men vi eksperimenterer med danske flækærter i stedet. Et godt bud på en umamiholdig proteinkilde, der om nogle år måske erstatter bøffen på middagsbordet. Hvem ved?

I Meyers Børnetelt har vi haft besøg af et væld af skolebørn, der har haft fingrene i råvarerne og brøddejene. Og mens man over de forårsgrønne trækroner kunne høre alle de seriøse meningsdannere og tunge industrifolk i jakkesæt snakke samfundsudfordringer og madfremtid, var det lige præcis en lille pige ved navn Liva, der mindede os om, hvad det hele handler om. Hun stak resolut fingeren i den rå dej for at smage. Intuitivt, nysgerrigt og uden så meget omtanke for alt det, vi voksne kalder ret og vrang.

Heldigvis er der også en Liva gemt i alle de aktører og besøgende, der gør mødet på Engestofte Gods til et FOLKEmøde. Her er en følelse af livsglæde og skabertrang. Af dyb indsigt og problemknuservilje. Af en lyst til at tale sammen. Kort og godt.

Vi glæder os til endnu mere af det hele i morgen, og så har vi ikke engang nået at nævne køen til vores flæskestegssandwich, vores madkoncept i samarbejde med Saxkjøbing Hotel og de drøvtyggende køer på vandkantsgræs ved debatteltene. De historier fortæller billlederne til gengæld forhåbentlig, og i morgen skriver vi videre på folkemødedagbogen. Nu skal vi spise festmiddag i laden.

Madens Folkemøde 2019

Den første udgave af Madens Folkemøde har på mange måder efterladt en lang og dejlig eftersmag. Vi har nu rykket de sidste teltpæle op af den lollandske muld på Engestofte Gods, og vi har stadig ikke fået armene ned, hovedet i ro eller smilet tørret af læben. Det var en oplevelse med og omkring mad, der kan være svær at give videre. Ikke desto mindre har vi gjort forsøget med denne lille stemningsvideo, som tager dig med op på scenen, ind i boden, om bag kulissen og ud på græsset.

Dagbog fra Madens Folkemøde – dag 2:

De skal have en krammer. Ikke en lammer.

I vores bog starter den perfekte dag med hjemmebagt brød og høj morgensol. Præcis sådan blev takten til anden – og dermed sidste dag – af Madens Folkemøde slået an ovenpå en forrygende og stemningsmættet festmiddag i går aftes. I loen på Engestofte Gods bød vi fra morgenstunden 70 mennesker velkommen til en mega bageworkshop, og resultatet var en lydlig kanon af træskeer i Ølandssurdej. Jonas Astrup fra Meyers Madhus dirigerede de dej-lige løjer, og satte dermed tonen for endnu en madglad dag, der udviklede sig til sådan en af slagsen, vi sent vil glemme.

Det skyldtes ikke mindst vejret. For den høje morgensol blev til gennemtrængende forårsvarme. Og i modsætning til gårsdagens kuldeoptrukne skuldre og vindblæst kindrødt, fik de klare lysstråler fra en blå, Lollandsk himmel de mange tusinde fremmødte til at slænge sig i græsset med rosévin i glassene, kanelsnurrer i hænderne og ørerne fulde af saftige madsamtaler.

En af de mange debatter havde besøg af Claus Meyer, hvor temaet var madens evne til at tænde op under social forandring. Med græssende køer og en spejlblank Søndersø i baggrunden, var Claus med til at sætte spot på, hvordan mad og måltider kan bruges til at løse samfundsudfordringer som ensomhed og sundhed. Samtidig var Jonas Astrup blevet færdig med vores store bageworkshop, og var klar til at guide tilhørerne i godsets store ladesal gennem en samtale med nogle af Danmarks dygtigste folk indenfor dyrkning og formaling af korn. Temaet var ’økologisk korn til fremtidens landbrug og morgendagens brød’.

Nutidens mel fandt man til gengæld hos Meyers Food i den gamle stald, som i anledning af Madens Folkemøde var blevet omdannet til smagsmesse med en dertilhørende buket af landets dygtigste nichefødevareproducenter. Små som store. Her summede Meyers egen minimølle lystigt derudaf og producerede friskmalede varianter af alt fra purpurmel til emmermel. Lige til at købe med hjem i posevis.

Dorthe Petersen, direktør for Meyers Madhus, var ligeledes gæst på flere af dagens scener. Som moderator på en debat om madens evne til at skabe bedre liv, fortalte Dorthe om flere af madhusets sociale initiativer, der f.eks. har været med til vise en vej væk fra kriminalitet og fungere som middel til at hjælpe udsatte børn og unge ind i nye fællesskaber og ud på arbejdsmarkedet. Tidligere på dagen var Dorthe en del af panelet i en snak om, hvorvidt det er skidt, at danskerne bruger mindre og mindre tid i køkkenet. Her blev det diskuteret vidt og bredt, hvordan vi kan og skal præge forbrugere nu og fremover til at spise sundere, grønnere, klogere og mere klimavenligt. Dorthe skar igennem med en pointe, der er central ikke bare for os her hos Meyers, men for samtalen om madlæring som helhed:

Vil man præge folks madvaner, skal det ske med en krammer. Ikke med en lammer. Dorthe Petersen direktør i Meyers Madhus

Med den opfordring siger vi tak for en fuldstændig fantastisk premiere på Madens Folkemøde. De sidste to dage har bud på flere tusinde nysgerrige gæster, vidende meningsdannere og dygtige madmennesker. Det har været sprødt, blødt, surt, sødt, salt, bittert og mest af alt umami. Altså den der lidt udefinerbare grundsmag, der dækker over noget fyldigt. En klangbund. Det gælder både i det vi har smagt med munden, med næsen og med ørerne: Stof, der giver anledning til eftertanke.

Seneste nyheder