arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Meyers-Venues-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Langtidshævet brød bagt med et stort indhold af fuldkornsmel har en vidunderlig kornsmag, mætter godt og er kernesundt. Men hvad er fuldkornsmel nu egentlig for noget, hvordan bruger du det, og hvordan kan du kende et fuldkornsbrød?

Fuldkorns-effekten
Fuldkorn betyder, at man bruger hele kornet, også skaldelene og kimen, hvor mange at vitaminerne, mineralerne og fibrene findes. Så når du spiser brød bagt af fuldkornsmel, får du alle kornets herlige smagsaromaer og hele kornets egen 'madpakke' af fedtstoffer, kostfibre, mineraler, vitaminer og antioxidanter. Langtidshævet brød bagt med et stort indhold af fuldkornsmel har i det hele taget en vidunderlig kornsmag, mætter godt og er kernesundt. Lad opskriften herunder inspirere dig til at få dit eget og hele familiens daglige indtag af kostfibre op på de 75 g, som er med til at gardere jer mod livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, kræft, sukkersyge og fedme, og som hjælper med at holde blodsukkeret stabilt dagen igennem.

Få opskriften: 100% fuldkornsbrød

Kend dit fuldkornsbrød
Selvom man ikke kan se nogen kerner i brødet, kan det sagtens være bagt af fuldkornsmel. Alle kerner er heller ikke fuldkorn – det gælder f.eks. alle frø og nødder eksempelvis solsikkerfrø, græskarkerner og hørfrø. Derfor kan mængden af kerner ikke gøre dig klogere på mængden af fuldkorn i brødet. Farven på brødet kan også snyde lidt. Ofte tilsættes malt i dejen, og det gør brødet mørkere. Så selvom brødet er mørkt, kan det indeholde en pæn portion sigtet mel og farve, men ikke fuldkorn.

Bag dit eget fuldkornsbrød
Den mest tilfredsstillende, sanselige og fornøjelige måde at sikre sig et godt, dagligt indtag af fuldkorn på er altså at bage sit fuldkornsbrød selv.

Når du køber fuldkornsmel, så skal det være friskt, da klid og kim langsomt begynder at harskne, så snart kornet er malet. Kom forbi Meyers Bageri, hvor vi løbende maler vores fuldkornsmel. Deje med et højt indhold af fuldkornsmel er anderledes at arbejde med end hvededeje uden fuldkornsmel. De grove kim og skaldele "skærer" fuldkornsmelets glutennet i stykker, og derfor skal du gøre dig mere umage med æltningen for at få en dej, der hæver ordentligt op.

Jo grovere melet er, jo mere væske skal der arbejdes ind i dejen under æltningen, så dit brød får en saftig krumme, og ikke ender med at blive for tørt. Derfor er det fint at bage fuldkornsbrød i form, for ellers flyder den våde dej for meget ud. Ganske vist vil et fuldkornsbrød aldrig få den samme luftige krumme, som når du bager med sigtet mel – til gengæld er der intet, der slår den lækre, fyldige kornaroma fra friskmalet fuldkornsmel.

Tips & tricks til bagning
I Meyers bageunivers kan du finde mange gode opskrifter, tips og tricks samt spørge vores bagere til råds og blive klogere på brød og nordiske kornsorter. I bogen Meyers Bageskole er der to dybde- gående kapitler om fuldkornsbrød og rugbrød, og du kan lære om æltemetoder, grunddeje og meget mere.

Læs mere: Meyers bageunivers

Seneste nyheder