arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Meyers-Venues-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

09. maj 2019

Hvad spiser man til pinse? 

Foråret byder på stribevis af helligdage, hvor vi samler dem, vi holder af, nyder årets første solskinstimer og spiser traditionelle retter, som mennesker i årtier har spist på lige netop disse tidspunkter på året. 

Først kom påsken med sine gule kyllinger, lam og æggejagt i haven, men 50 dage efter påskedag kommer pinsen. Ja faktisk kommer ordet ’pinse’ af det græske ord ’pentekoste’, som betyder halvtredsindstyvende.

Pinsen 2019

Fordi den altså er afhængig af påsken, falder den forskelligt hvert år, men dog altid i maj eller juni. I år ligger pinsen i uge 23, mandag 3. juni til søndag 9. juni 2019.

 

Se pinsesolen danse

Pinsen har en helt særlig tilknytning til Helligånden. Inden Jesus steg til himmels på Kristi Himmelfartsdag, lovede han nemlig sine disciple en talsmand, som kunne tale på deres vegne, når de skulle ud i verden og fortælle om den genopstandne frelser. Det blev Helligånden, som gjorde dem i stand til at udbrede evangeliet til alle folkeslag. Derfor kalder man ofte pinsen for kirkens fødselsdag.

Det er derfor også mest inde i kirkerne, at pinsen bliver holdt i hævd, og her er det da også en reel festdag med pinsegudstjenester både pinsedag og 2. pinsedag, ligesom særligt Grundtvig har bidraget til festen med en lang række pinsesalmer, som vi stadig synger den dag i dag.

Du kender måske også udtrykket ’at se pinsesolen danse’. På denne tid af året kræver det, at du enten står meget tidligt op eller fester natten igennem for at opleve de første solstråler på pinsedag. Det er faktisk en københavn’sk tradition, for når Tivoli og andre forlystelsessteder lukkede, trak folk ud imod Frederiksberg, hvor de så solen stå op fra Frederiksberg bakke.

Hvad spiser man så egentlig til pinse?

I den almindelige befolkning står pinsen lidt i skyggen af både påsken og julen og er ikke på samme knyttet op til måltidstraditioner eller særlige handlinger. De fleste bruger alligevel fridagene til at samle familie og venner om god mad og drikke.

Man kan derfor ikke pege på en særlig, traditionel pinsemenu, ligesom man kan med mange andre af årets højtider. Se vores bud på en pinsemenu her. 

Pinsefisk
Men måske kender du pinsefisk? Lidt ligesom at vi spiser and til jul og kyllinger til påske. Hvis ikke, så er det fuldt forståeligt, for det er faktisk en relativt ny tradition fra 1991, da daværende biskop over Roskilde Stift, Jan Lindhardt gik sammen med Foreningen Fiskebranchen, om at markedsføre fisken som danskernes pinsespise. Han var ganske enkelt bange for, at pinsen skulle blive madløs, nu den ikke er beriget med samme kulinariske koblinger. Det er i dag blevet til en hyggelig tradition, der hylder forskellige danske sæsonfisk og glæden ved det fælles måltid.

Hiv grønt op af jorden!
De fleste af os ser dog mere pinsen som en oplagt mulighed til at hive alle forårets gode grøntsager og spæde skud ind i køkkenet og servere skønne lette og sprøde retter med asparges, radiser, rabarber, spidskål og gulerødder. Du kan også lade dig inspirere af de retter, du normalvis ville servere på påskebordet og blot nyde godt af, at vi er kommet et stykkere længere hen på året. Server dine yndlingssild, grønne salater, æg eller tarteletter med fyld af de allerførste hvide asparges.

 

Vores bud på en pinsefrokost

Hvis du ikke orker selv at stå på hovedet i køkkenet, når du endelig har fri, men alligevel gerne vil invitere dine kære på et dejligt forårsmåltid, så kan du lade vores kokke sørge for maden. Vi har nemlig igen i år sammensat en smuk pinsemenu, som du kan servere på de hellige fridage.

Vi har faktisk også pinsefisk på menuen i form af rillettes af koldrøget laks fra vores eget røgeri vendt med økologisk creme fraiche, sprøde radiser og milde løg.

Sammen med fisken kan du glæde dig til urtepesto med ramsløg og vesterhavsost, saftig Løgismosekylling, salat af små kartofler med agurk og masser af dild og en sprød spidskålsalat med cremet mormordressing, grønne asparges og kørvel.

Vi leverer retterne 7. juni til hele landet, og du kan faktisk både servere menuen som frokost eller aftensmad.

> Læs mere om pinsemenuen leveret til hele landet

Du kan også bestille pinsefrokosten anrettet smukt på fade og i skåle. Maden leveres i København og omegn fra den 7. juni til 10. juni. 

> Læs mere om pinsemenuen leveret anrettet

Seneste nyheder