arrow_bottom arrow_left arrow_top arrow basket_empty basket_full circle_large Canteen logo Canteen logo Catering logo Meyers-FoodandBevarage-Logo-u-BG-RGB Meyers-Venues-Logo-u-BG-RGB Løgismose meyers logo Catering logo Lunch logo Lunch logo menu quote_left quote_right search social_facebook social_instagram social_pinterest social_twitter social_youtube linkedin-with-circle clock share location print New window Checkmark Error heart heart filled checkmark

Vi beklager!

Sakskøbing forvandler sig for ottende gang til et frugtmekka, når der afholdes Sydhavsøernes Frugtfestival weekenden den 19. og 20. september 2015.

Bykernen forvandles til et levende sydlandsk høstmarked med et kæmpe udvalg af frisk frugt og forædlede frugtprodukter som marmelade, frugt-is, most, kager, syltetøj, eddike, øl, cider, lokal dansk frugtvin, frugtbrændevin og den lækreste frugtinspirerede street food.

Konditorkage
ZBC, Danmarks eneste konditorfagskole i Ringsted, gæster festivalen og udfordrer sine elever i at skabe den største og vildeste konditorkage baseret på frugt. Temaet for kagen er en kendt og elsket bronze-skulptur, der står på Maribo Torv. En kvinde, der symboliserer de frugtbare jorde på Lolland-Falster. Kagen afsløres på festivalens 2. dag, søndag, kl. 15 af ingen ringere end Tobias Hamann-Pedersen, der med smittende kagebegejstring kommenterer og skærer kagen for. Der er gratis smagsprøver til alle!

Rynkeby arrangerer cykelløb for motionister og børnefamilier
Søndag d. 20 september, kl. 11-14 kan man komme ud i frugtlandskabet nær Sakskøbing og få sved på panden. Der er tilmelding på dagen, hvor man får et nummer. Alle der gennemfører de 30 eller 60 km. får en goodiebag og et gratis festivalarmbånd.

DM i Kampspisning
Konkurrencen løber for 5. gang i alt og i år som en international dyst mellem frugtavlere fra Danmark, Tyskland, Sverige og Norge. Master Fatman optræder som veloplagt kampleder, og vil i år kommentere på både tysk, engels, svensk og portugisisk. Som noget nyt vil der i år være økologiske frugter i de kurve, som kampdeltageren skal spise fra, da en af de to danske deltagere er økologisk avler. Der spises i 12 minutter... 

Kokkedysten Balladen om Guldborg
For tredje gang skal fire danske og en svensk stjernekok kæmpe om hvem der udmærker sig bedst på forret og hovedret med anvendelse af frugt i begge retter. "Balladen om Guldborg" udspringer af ønsket om at fremhæve og visualisere de mange tilberedningsmuligheder, der ligger i frugten fra Sydhavsøerne. Dysten tager derfor først og fremmest afsæt i lokale råvarer, med fokus på frugten som det bærende element i retterne. Bent Brandt sørger for godt grej til alle de 5 konkurrencestationer, mens et kompetent dommerpanel bedømmer og slutteligt uddeler trofæet "Guldborgæblet" til den vindende kok.

Vinder 2013 Francis Cardeneu – MASH, Le Sommelier m.fl. 
Vinder 2014 Patrik Godborg – rest. Babette Vordingborg

Deltagende kokke 2015

  • Patrick Godborg, Restaurant Babette (forsvarer sin vindertitel fra 2014)
  • Martin 'Guf', forskellige aktiviteter i restaurantverdenen, TV og blade 
  • Rasmus Kofoed Sørensen, repræsentant fra det danske kokkelandshold
  • Rasmus Hansen, Nordisk Spisehus i Århus
  • Frederic Rabenne, Grand Hotel i Lund i Sverige

Dommere 2015

  • Helle Brønnum Carlsen, madanmelder, madformidler og kogebogsskribent
  • Rasmus Palsgård, journalist, madanmelder og blogger med mad- og vinbloggen Feinschmecker.dk
  • Mikkel Bækgaard, journalist, madanmelder og blogger på mikkelsmadblog.dk
  • En faglærer for kokkefaget fra den lokale fagskole CELF i Nyk. F.

Frugtunivers for hele familien
Igen i år præsterer festivalen noget for enhver smag; fra den videbegærlige frugtnørd og den frugtelskende foodie til forældre og børn. I år udbygges formidlingsområdet med et stort telt og bemandet med lokale frugtavlere, hortonomer og vaskeægte frugtdoktorer – man kan se i mikroskoper og få svar på alle spørgsmål om frugt og frugtavl I forlængelse af formidlingsområdet har alle gæster mulighed for at besøge et af Danmarks største kombinerede frugtlagre og mosterier, som søndag slår dørene op for festivalens gæster, der får lejlighed til at følge mostprocessen og pakningen af frugt.

I festivalens mange stande vil der være et væld af smagsprøver og mulighed for at opdage unikke produkter, der ellers ikke findes i et dansk supermarked. F.eks. er der besøg af havtornproducenter fra ind- og udland. I år uddeles et gratis hæfte "Sydhavsfrugtens ABC" til festivalens gæster, med afsæt i børnenes univers, der er nyttig viden om frugtavl, opskrifter fra Danmarks Konditor Fagskole og Meyers Bageri.

Kort sagt: Sakskøbings bykerne forandres til et levende sydlandsk høstmarked med et kæmpe udvalg af frisk frugt og forædlede frugtprodukter som marmelade, frugt-is, most, kager, syltetøj, eddike, øl, cider, lokal dansk frugtvin, frugtbrændevin og den lækreste frugtinspirerede street food.

Et brag af en frugtfest!
Der er gratis entré til festivalen. I år forventes et besøgstal på mellem 20.000 – 25.000 personer. Sakskøbing by er iklædt festtøj, alle p-pladser er klar og toget kører lige til døren. Læs meget mere om programmet, menneskerne, maden, konkurrencerne og de praktiske forhold på www.frugtfestival.dk

For yderligere information kontakt
Projektleder Karin Hvidtfeldt
karin@hideaway.dk
Tlf.: 24 63 47 45

Om Sydhavsøernes Frugtfestival 
I mere end 100 år har kerne- og stenfrugt være centrale landbrugsafgrøder på Lolland, Falster, Fejø, Askø og Lilleø. Frugtavlsdistriktets beliggenhed tæt på afgrødernes nordlige dyrkningsgrænse og plantagernes placering i Smålandshavet giver noget nær optimale betingelse for æbler, kvæder, blommer og kirsebær på Sydhavsøerne.

I Sakskøbing ligger Danmarks største frugtlager, hvor lokale frugtavlere får sorteret og pakket deres frugt, og det tilhørende mikromosteri, der hvert år fremstiller mange hundrede forskellige varianter af koldpresset most.

Sydhavsøernes Frugtfestival blev skabt i 2007 af en lille gruppe innovative frugtfolk i tæt samarbejde med lokale kræfter. Samarbejdet er nu formaliseret i foreningen "Sydhavsøernes Frugtfestival", der driver frugtfestivalen. I 2014 besøgte henved 25.000 mennesker festivalen i løbet af de to dage.

 

Hvor
Sydhavsøernes Frugtfestival
Torvet
4990 Sakskøbing

Seneste nyheder